Здраве и красота

Естествени методи за регулиране на функцията на щитовидната жлеза

Как да нормализираме хормоните на щитовидната жлеза без лекарства?

07.06.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Щитовидната жлеза е една от най-важните в организма. Тя контролира редица процеси в органите и системите от жизненоважно значение. Отклоненията от нормата се отразяват неблагоприятно на здравословното състояние и могат да имат сериозни последици.

Щитовидната жлеза ръководи терморегулаторната функция на тялото, теглото, емоциите, сърдечната дейност и зрението. При настъпил дисбаланс в хормоналните нива на щитовидната жлеза могат да настъпят сериозни проблеми с някоя от тези системи в тялото.

Ето защо е добре да направим всичко възможно да я балансираме. Освен с подходящо и адекватно лечение, щитовидната жлеза може да бъде положително повлияна и от някой алтернативни здравословни практики.

Избягване на кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци пречат на усвояването на йод, който е много важен за работата на щитовидната жлеза. Кръстоцветни са зелето, брюкселското зеле, броколите, къдравите салати, къдравото зеле, карфиолът.

Препоръчително е да не се консумират пресни, а варени или задушени, за да бъдат по-благоприятни за усвояване при нарушена функция на щитовидната жлеза.

Намалете кофеина, алкохола и захарта

Тези три глезотии са любими на мнозина, но в големи количества вредят на функцията на щитовидната жлеза. Ето защо е добре да бъдат намалени до минимум.

Кафето, алкохолът и добавените захари повишават драстично нивата на стресовите хормони и в частност кортизола, което силно повлиява щитовидните хормони като ги потиска.

За да компенсирате намалената секреция на тироидни хормони, яжте повече яйца, сирене и постни меса. В тези продукти се съдържа аминокиселината тирозин, която според prevention.com подпомага производството на щитовидни хормони.

Полезни за диетата на страдащи от проблеми с щитовидната жлеза са ядките, семената с високо съдържание на селен.

Филтрирайте питейната си вода

Пречиствателните системи за домашната питейна вода са много важни за хора със заболявания на щитовидната жлеза. Хлорът и флуоридът, използвани като дезинфектанти на водата от водопроводната мрежа, действат пагубно на щитовидната жлеза. Те блокират секрецията на хормони и се намесват в усвояването на йода.

Ето защо пречистването на питейната вода е от съществено значение.


Йогата помага

Може да ви се струва невероятно, но йога позите действат положително върху функцията на щитовидната жлеза. Чрез йога практики и подсилване на кръвообращението в областта на шията щитовидната функция значително се подобрява. Хормоналните нива се балансират и енергията в организма се повишава.

Акупунктура

Древната китайска практика на акупунктурата е полезна за страдащи от заболявания на щитовидната жлеза. Акупунктурата подобрява жизнените функции чрез стимулация на точно определени точки от тялото, отговарящи за различни органи и системи. Така че не подценявайте нейното влияние.

Снимки: iStock

Коментирай