Здраве и красота

Прости начини да намалите риска от диабет тип 2

С няколко лесни промени в ежедневието

30.06.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Рискът от диабет тип 2 дебне отвсякъде. Лошата храна, вредните навици, които сме си изградили, заседналият начин на живот, стресът и работата до късно са все фактори, които всячески тласкат организма ни в неправилната посока, водеща към повишен риск от диабет тип 2.

Изследванията показват, че наблягането на вегетарианската диета помага за овладяване на диабет тип 2, както и за значителното намаляване на риска от него.

Кои са простичките неща, които ще ви помогнат да намалите риска от диабет тип 2?

Яжте повече плодове и зеленчуци

Фибрите в плодовете и зеленчуците помагат за правилното разграждане на въглехидратите. По този начин нивата на кръвната захар остават стабилни. Плодовете и зеленчуците спомагат за намаляване на резките скокове и спадове на глюкозата в кръвта.

Според изследвания, проведени върху повече от 200 хиляди души, диетата, богата на плодове и зеленчуци е най-ефективният метод за овладяване на диабета.

Наблегнете на пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, ядките, семената, бобовите култури. Всички те са здравословни средства за поддържане на нормално тегло и кръвна захар.

Яжте по-малко месо

Пълното изключване на месото не е препоръчително за всеки. Полезните меса носят на организма жизненонеобходими хранителни вещества. Затова не се отказвайте от рибата, постните меса и омега-3 мастните киселини. Просто ги консумирайте в умерени количества.

Установено е, че диетата, по-бедна на меса и месни продукти (особено преработени) е много по-полезна от гледна точка намаляването на риска от диабет тип 2, отколкото обратният вариант.

Снимка: iStock

Избягвайте консумацията на газирани напитки

Подсладените газирани напитки са изключително вредни и опасни за здравето. В тях се съдържат големи количества рафинирани захари. Дори да не съдържат захар, в газираните напитки има изкуствени подсладители, които причиняват много рязко вдигане на нивата на кръвната захар.

Това от своя страна провокира панкреаса да секретира големи количества инсулин, който не се регистрира от клетките. Така настъпва инсулиновата резистентност, а след нея и диабет тип 2.

Консумирайте бял трън

Белият трън или още наричан магарешки бодил е билка с невероятни свойства. Той е полезен за пречистване на черния дроб от токсини и укрепва имунната система. Според някои изследвания белият трън намалява и риска от диабет, нормализирайки нивата на кръвната захар и спомагайки за подобряване на метаболизма.

Екстрактът от бял трън играе важна роля в намаляване нивата на триглицеридите и лошия холестерол в кръвта, което има жизненоважно значение за здравето и превенцията на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Консумирайте и коприва

Копривата е невероятна! Тя има огромни и разнообразни ползи за организма. Една от тях е свойството ѝ да предпазва от диабет. Освен че понижава риска от диабет, тя стимулира метаболизма, регулира секрецията на инсулин, притъпява невралгични болки както и такива, причинени вследствие на дългогодишно боледуване от диабет с поражение върху периферната нервна система.

Копривата е полезна още за подобряване на паметта и когнитивните способности. Препълнена е с полезни минерали, които потискат възпаленията в тялото и се бори със свободните радикали.

Така с няколко прости промени в ежедневието си можете да намалите драстично риска от диабет тип 2.

Коментирай