Свободно време

Явлението „следпразнична депресия“ – как да го преборим

С няколко лесни трика лошото настроение след празниците ще бъде история

02.01.2017г. / 10 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Празниците винаги повдигат духа, правят хората щастливи, повдигат настроението и неминуемо от целия този адреналин и позитивна енергия се чувстваме сякаш летим във въздуха.

След като празниците отминат обаче настроението рязко спада. Започваме да се чувстваме потиснати и нещастни. Очакването на хубавите мигове и самото преживяване на топлината на празничните дни ни е държало в еуфория, след преминаването на която депресивните състояния са много възможни.

Как да се справите с постпразничната депресия?

Направете си план

След празниците най-трудно е да се върнем в обикновеното ежедневие, което включва работа, ангажименти, преследване на срокове, тривиални и битови занимания. Ето това съсипва в най-голяма степен усещането за щастие.

Затова си направете план. В зависимост от бюджета, с който разполагате след голямото празнично харчене планирайте пътуване, ден за разпускане или каквото още ви прави щастливи. Отделете малко време за себе си и настройте съзнанието си към този ден. Мислете за него с очакване. Така ще повдигнете духа си.

Тренирайте

И без това след голямото празнично преяждане ще ви е нужна диета и повече упражнения – започнете сега. Тренировките помагат не само за влизане във форма, но и за преборване на депресията. Хормоните на щастието, които се отделят по време на тренировка, потискат лошото настроение и повишават позитивизма.

Срещайте се с хора

Социалните връзки са добър лек. Колкото и да не ви е до срещи, колкото и да ви се иска просто да се сгушите на дивана и да не виждате никого, излезте и се срещнете с приятели или близки. Общуването ще ви помогне да се разсеете от тъмните мисли, които са ви обзели. Ще се посмеете, ще си обмените истории и преживявания, а това винаги помага.

Внимавайте какво ядете

След празниците е добре да се поставите на здравословен хранителен режим, за да прочистите организма от всички токсини, с които е задръстен от преяждането и алкохола по празничните трапези.

Прочиствайки тялото си от токсините, излишните калории и мазнини ще повишите и настроението си. Наблегнете на витамините от група В и омега-3 мастните киселини. Те стимулират отделянето на хормони на щастието, подобряват функцията на нервната система, което води до подобряване на настроението.

Свързани статии

Сложете ред във финансите си

Важно е да обмислите колко сте похарчили по празниците и с какво разполагате след тях. Бъдете наясно с финансовото си състояние, за да не изпаднете в затруднение. Ако го допуснете, това неминуемо ще повиши депресивното ви настроение.

Време е за нови промени

С настъпването на новата година и изпращането на старата няма как да не дойде и време за равносметка. Направете си списък с нещата, които сте успели да направите през изминалата година и тези, които искате да постигнете, но не сте имали възможност. Ако трябва добавете и нови, към които да се стремите.

Направете си изводи и извлечете поуките от тях. Ценно е. Дори ако трябва го направете писмено. Така списъкът с постиженията и целите ви ще е винаги с вас, за да ви напомня към какво да се стремите и за какво да пазите силите си през новата година.

Снимки: iStock

Коментирай