Здраве и красота

Необяснимо слабеене – за какво може да говори

Загубата на тегло без причина се свързва с тежки заболявания

06.01.2017г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хората непрекъснато се вглеждат в теглото си. Непрекъснато искаме да се отървем от излишните килца. Но не си даваме сметка колко опасна е загубата на тегло без причина. Внимавайте какво си пожелавате, защото може да се окаже сериозен здравословен проблем. Спрете да си казвате: „Ех, как искам да си слабея и да си ям!“, защото това може да е симптом на сериозно заболяване.

Недохранване

Недохранване може да се получи не само от липса на храна по някаква причина, но и при консумация на продукти, бедни на съществени хранителни вещества. Така например, ако се храните предимно с полуготови храни, бързи закуски, сандвичи и други подобни изкуствено създадени храни, можете да страдате от недохранване.

Внезапното на пръв поглед безпричинно слабеене може да подсказва, че в тялото ви има силен недостиг на основни хранителни вещества – мазнини, въглехидрати, протеини.

Мускулна атрофия

Мускулите съставляват над 45% от телесната ни маса. Ако по някаква причина започнем да слабеем, трябва да се вгледаме в мускулната си маса. Усещането за слабост може да се дължи на някакъв проблем с мускулите. Важно е да се изясни причината за това, защото тя може да бъде всякаква. Консултирайте се задължително с лекар.

Рак

Слабеенето е признак на раково заболяване в много случаи. За съжаление, безпричинната загуба на тегло може да говори за рак на стомаха, панкреаса, жлъчката, белия дроб, дебелото черво, хранопровода.

Хиперфункция на щитовидната жлеза

Хормоналните дисбаланси могат сериозно да повлияят на теглото. Повишената функция на щитовидната жлеза се свързва с необяснимо на пръв поглед намаляване на теглото поради повишено количество тироидни хормони. Те ускоряват обмяната на веществата, както и сърдечния ритъм. Неконтролираният хипотиреоидизъм има сериозни последици за здравето. Налага се обстойна консултация с ендокринолог.

СПИН

Страдащите от вируса на СПИН слабеят без да спазват диета. Това заболяване е животозастрашаващо и в почти всички случаи води до фатален край. Характеризира се с намален апетит и загуба на способността на организма да усвоява правилно хранителните вещества.

Свързани статии

Депресия

При клиничната депресия е много характерна появата на тотална незаинтересованост към храненето. Повишените нива на стресови хормони в тялото често предизвикват наддаване на тегло, но и загубата на телесна маса се проявява в много случаи.

Застойна сърдечна недостатъчност

Това заболяване може да бъде смъртоносно, ако не бъде третирано с необходимите медикаменти. При него количеството кислород към сърцето е значително намалено, което възпрепятства останалите органи и системи от захранване. Необяснима загуба на тегло се изявява в много от случаите на това сърдечносъдово заболяване.

Диабет

Погрешно мнозина смятат, че диабетиците са с наднормено тегло. Излишни килограми имат само страдащите от диабет тип 2. Ако обаче е налице инсулинозависим диабет тип 1, теглото рязко започва да спада. Появяват се непрестанен глад, жажда, изпотяване, зачервяване на кожата, повишена телесна температура, повишена функция на отделителната система.

Коментирай