Здраве и красота

Полезни храни при панкреатит

Какво помага при възпаление на панкреаса?

06.03.2017г. / 12 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Панкреатитът е възпалително заболяване на задстомашната жлеза. Панкреасът е мъничка жлеза, която обаче има големи и важни функции за организма. Той контролира метаболизма, обмяната на веществата, отговаря за производството на някои храносмилателни ензими и секрецията на инсулин, контролиращ абсорбирането на глюкозата в кръвта.

Възпаление на панкреаса или панкреатит може да възникне по различни причини – алкохолизъм, тютюнопушене, прекомерна злоупотреба с мазнини в храната, коремни операции, злоупотреба с наркотици, повишена функция на щитовидната жлеза, рак на панкреаса, кистозни и фиброзни образувания.

Наред с медикаментозното лечение е добре да включите и някои храни, имащи свойството да успокояват възпалението на панкреаса. Кои са те?

Боровинки

Боровинките са много богати на антиоксиданти, потискащи възпалението. Съединенията в тези малки сини плодчета имат особено влияние върху потискането на панкреатита конкретно. Антиоксидантите неутрализират действието на свободните радикали, предизвикващи не само възпаления, но и тумори и стареене на клетките на органите.

Тофу

Нивата на наситени мазнини в кръвта имат пряко негативно влияние върху панкреаса. Панкреатитът бива предизвикан именно от мазнините в организма, а тофу е средство да ги намалите. То е чудесен заместител на обикновеното сирене, богато на наситени мазнини.

Женшен

Женшенът е едно от най-древните и изпитани средства при панкреатит в източната медицина. Преди векове, когато не е имало лекарства, хората разчитали на природата да им помогне. Така откриват многобройните ползи от женшена, включително и при панкреатит.

Кисело мляко

Киселото мляко има свойството да регулира обмяната на веществата и работата на целия храносмилателен тракт благодарение на множеството полезни бактерии в него. Те нормализират работата на панкреаса и стимулират организма да се пребори с възпалението в жлезата.

Гъби рейши

Гъбите рейши също са много богати на антиоксиданти, полезни при панкреатит. Намират се по-трудно у нас, но не е невъзможно. Те контролират и секрецията на инсулин и повлияват на възпалението.

Спанак

Спанакът като повечето зеленолистни е много богат на антиоксиданти, витамини, минерали и селен. Всички те имат свойството да потискат панкреатита и да допринасят за по-лесното преодоляване на тази инфекция.

Кокосово масло

Кокосовото масло е богато на полезни мазнини, които се явяват като алтернатива на вредните наситени мазнини. В него се съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, които допринасят за нормализиране работата на жлезата.

Червено грозде

Червеното грозде е страхотен плод, богат на големи количества антиоксиданти. В него се съдържат още биоактивни съединения, потискащи възпалителните процеси при панкреатит.

Куркума

Куркумата е страхотно средство да облекчите работата на панкреаса, да контролирате секрецията на инсулин с цел превенция на диабет, както и да потиснете възпалението.

Снимки: iStock

Коментирай