Здраве и красота

Защо да добавяте боровинки към закуската всеки ден?

Така организмът редовно се снабдява с полезни вещества!

09.03.2017г. / 06 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Боровинките не просто правят закуската или междинните похапвания по-вкусни. Те са задължителна добавка към зърнената ви закуска по няколко важни причини. Кои са те?

Те стимулират мозъчната функция и паметта

Според изследванията, дългосрочната консумация на боровинки в комбинация със зърнени закуски стимулира мозъчната дейност при възрастни хора и предпазва от когнитивни проблеми. Това се дължи на антиоксидантите в тези плодове, които се борят с вредните свободни радикали.

Предпазват от поява на бръчки

Тъй като боровинките са много богати на антиоксиданти и витамин С, те имат свойството да се борят със стареещите процеси в кожата. Ето защо е полезно всяка сутрин да ги хапваме със закуската.

Стимулират имунната система

Когато някъде в тялото има възпаление, още повече хронично, на имунната система ѝ е много по-трудно да локализира инфекциите и болестотворните атаки, пише rd.com. Ето защо боровинките идват на помощ. Благодарение на тяхното голямо съдържание на антиоксиданти, те помагат успешно за повишаването на имунитета и бързата имунна реакция при инфекции.

Полезни са в превенцията на рак

Антиоксидантите са съединения с голяма важност не само заради антистареещите им свойства, но и заради мощното им действие срещу образуването на тумори и злокачествени формации. Боровинките са полезни срещу рак на хранопровода, панкреаса, дебелото черво.

Удължават ситостта до обяд

Закуската трябва да е питателна и да дава достатъчно енергия за деня. Консумацията на вредни храни с празни калории предизвиква изблици на глад скоро след като сте яли. Боровинките помагат за предотвратяването на тези резки огладнявания благодарение на голямото количество фибри в тях.

В комбинация с фибрите в овесените ядки те удължават усещането за ситост до обяд.

Свързани статии

Помагат за контрола на диабета

Още от сутринта боровинките даряват организма с голямо количество фибри, което допринася за правилната обработка на въглехидратите в тялото. Те са и бедни на захари, което ги прави чудесни както за диабетици, така и за застрашените от диабет.

Полезни са в превенцията на сърдечносъдови заболявания

Фибрите не са полезни само за храносмилателния тракт, но и за сърдечносъдовата система. Това е така, защото намаляват нивата на холестерола в кръвта, причиняващ натрупвания на плаки и запушвания в съдовете.

Подсилват здравината на костите

В боровинките се съдържат завидни количества минерали, обогатяващи костната плътност. В тях се намират незаменимите за костите калций и магнезий. Ако добавяте боровинки всяка сутрин към закуската си ще доставите на тялото си всички тези полезни вещества.

Снимки: iStock

Коментирай