Здраве и красота

Скрити признаци на предиабетно състояние

По какво да познаем, че имаме предиабет?

20.04.2017г. / 14 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хората, които са в предиабетно състояние често не подозират за него. То е труднозабележимо и често няма изявени симптоми.

Наднорменото тегло, липсата на движение, фамилната обремененост са рискови фактори, които трябва да се вземат под внимание. Необходимо е да се следят редовно и нивата на кръвната захар. Ако те дълготрайно варират между 5,7 и 6,4, то вероятно имате предиабетно състояние. Това състояние може да продължи с години без да подозирате, докато прерасне в диабет.

Най-доброто решение е профилактиката, следенето на кръвните показатели, диетата и движението. Предиабетното състояние е обратимо.

Най-добра представа за обработването на кръвната захар и пренасянето ѝ с кръвта дава изследването на гликирания хемоглобин. Той помага на лекарите да добият представа как са се движели показателите на кръвната захар през последните 3 месеца.

Кои са тихите симптоми, че имате предиабетно състояние?

Блестящи люспести петна по кожата

Хората в предиабетно състояние могат да имат червени, кафяви, жълтеникави петна с блясък по кожата. Възможна е поява на сърбеж, а кръвоносните съдове да станат по-видими.

Подагра

Подаграта се случва вследствие натрупване на пикочна киселина в тялото. Образуват се кристали по ставите и костите, сухожилията и тъканите около ставите. Според редица изследвания, хората с подагра са много по-податливи на диабет, както и хората с наднормено тегло.

Удебелена кожа

Удебеляването на кожата се случва заради натрупването на кръвна захар в кръвоносните съдове. Това причинява затруднение в преноса на хранителни вещества към кожата. В резултат тя загрубява, удебелява се на места и може да се разпространи по цялото тяло.

Косопад

Има много различни причини за косопад. Една от тях е предиабетът. Някои изследвания свързват инсулиновата резистентност с косопада, заради невъзможността на инсулина да понижава кръвната захар.

Силна умора

Нарушената обмяна на захарите в тялото, влошена от резистентността към собствения инсулин е една от главните причини да чувствате липса на енергия. Клетките използват въглехидратите за гориво, нужно за повишаване енергийните запаси в тялото и ако те не се усвояват правилно, това води до тежка умора и сънливост.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време