Здраве и красота

Стоенето прави – по-вредно от седенето?

Възможно ли е

26.09.2017г. / 13 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В продължение на години се смяташе, че продължителното седене е най-пагубното нещо за здравето. Оказва се, че стоенето прави е не по-малко вредно, дори напротив.

Изследване, публикувано в American Journal of Epidemiology констатира, че продължителното стоене на крака е пагубно за здравето, пише Mother Nature.

Как да противодействаме на обездвижването?

В изследването са взели участие 7320 доброволци – мъже и жени поравно. Изследователите разгледали тяхното здравословно състояние за последните 12 години като взели предвид някои важни показатели – възраст, вид работа, индекс на телесна маса, медицинска история.

Участниците били разделени в три групи според начина на работа и живот – основно седящи; основно стоящи; комбинация от седене, ходене и стоене; комбинация от други позиции на тялото (напрягане, огъване).

В края на проучването изследователите установили, че 3,4% от участниците са развили сърдечносъдови заболявания. Вероятността да се развият подобни заболявания била по-голяма при хората, работещи в изправено положение часове наред.

Ужасяващите последици от работата в седнало положение

Стоенето прави с часове предизвиква сериозно натоварване в краката. Затруднява се нормалната циркулация на кръвта. Появяват се мрежи от спукани капиляри. Възможна е поява на разширени вени, тежест в краката, отичане, възпаления на ходилата.

Сърцето изпитва затруднения в изпомпването на кръвта от долните крайници като по този начин се влошава цялостното здраве на сърдечносъдовата система.

Изводът е да се редува седене, стоене и активно движение. Така тялото има достатъчно време хем да гори калории, хем да си почива без това да пречи на нормалното протичане на процесите в организма.

Коментирай
Здраве и красота