Здраве и красота

8 страхотни ползи за здравето от уакаме

За какво помага то и защо да го ядем по-често

27.01.2018г. / 07 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Уакаме представлява разнообразие от водорасли, използвани най-често в японската кухня. Те са смятани за един от най-инвазивните видове водорасли на морското дъно. В Япония уакаме се използва за приготвянето на супи, салати, гарнитури. Има леко сладък, но едновременно с това солен вкус.

Какви хранителни вещества притежава уакаме?

Уакаме е изключително добър източник на витамини А, C, D, E, K, B2. Богато е още на фолиева киселина, магнезий, желязо, калций, йод, лигнани, фукоксантин, които имат своите уникални ползи за здравето.

Храни, които служат като профилактика за рака на гърдата

Кои са основните ползи на уакамето, заради които заслужава място на трапезата?

Най-хубавото в уакамето е че е препълнено с големи количества от изброените хранителни вещества. Бедно е на калории, но минералите, витамините и антиоксидантите го правят едно от най-полезните водорасли, използвани в кулинарията.

Контролира теглото

Изключително малкото калории в уакаме помагат за постигането на мечтаната тънка талия. Бедно е също така на въглехидрати и мазнини, което го прави повече от идеално за диета. Уакаме съдържа фукоксантин, който възпрепятства натрупването на мазнини, особено около талията.

Намалява холестерола

Освен че потиска складирането на мазнини в тялото, уакаме стимулира и работата на черния дроб. Така се отделя достатъчно количества от някои специфични мастни киселини, понижаващи нивата на лошия холестерол.

Подобрява кръвообращението

Високото съдържание на желязо в уакаме подпомага образуването на нови червени кръвни клетки, което подобрява и циркулацията на кръвта. Желязото има пряко отношение към улесняването на преноса на кислород в кръвта. Повишава се енергията в тялото, подобряват се функциите на отделните органи и системи.

Предотвратява рак

Благодарение на голямото количество специфични антиоксиданти, уакаме е полезно в превенцията на рак. То съдържа завидни количества йод, който предотвратява рак на гърдата, щитовидната жлеза, яйчниците.

Спирулина – суперхрана, която се грижи за здравето

Свързани статии

Повишава енергията

В уакаме се съдържа магнезий, който е полезен минерал по отношение на енергийните запаси на тялото.

Подобрява здравето на бебето в утробата

Развиващият се плод в корема на майката се нуждае от повече количества фолиева киселина, така важна за бременните жени. Уакаме съдържа доста големи количества от нея в състава си.

Подсилва костите

Калцият е един от най-важните минерали за здрави кости. Той се съдържа в уакаме и то в големи количества. Калцият има свойството да ускорява растежа на костното вещество и да предотвратява ранното им разрушаване.

Балансира хормоните

Йодът в уакаме помага за установяване на хормонален баланс в тялото. Той е неразделна част от тироидните хормони, които отговарят за редица процеси в тялото, както и за производството на енергия.

Коментирай