Зелено

Еписция – малко цвете, голяма красота!

Как да отглеждаме еписцията?

19.01.2016г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Еписцията е много красиво растение, което цъфти в различни цветове. Родното му място са тропиците на Южна Америка. Тя е сравнително нисичко цвете, с тъмнозелени и мъхести листа. Цветовете цъфтят в лилаво, жълто, синьо, розово и бяло.

Местоположение и светлина

Еписцията обича сянката. В природата често се среща под сянката на дървета и храсти. Вкъщи я поставяйте на източен или западен перваз, където слънцето не грее директно. Не я излагайте на течение.

Температура

Идеалната температура за еписцията е умерената, въпреки тропическата й родина. През лятото градусите могат да скочат до максимум 27, а през зимата абсолютният минимум е 13.

Поливане

Поливането е умерено до оскъдно. Добре е да се полива, когато горният слой почва е леко засъхнал. Все пак е важно да не се допуска пресушаване. Влажната почва също не е препоръчителна.

Допълнителна висока влажност на въздуха не е необходима.

Свързани статии

Почва

Почвата трябва да е лека и добре дренирана. Киселинността й трябва да е неутрална. Най-добрата смес е от пясък, перлит и градинска пръст.

Размножаване

Размножаването е най-лесно чрез стъблени резници, които се вкореняват в почвата след като се потапят във вода или мокър пясък, докато пуснат коренови мустачки.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Петя Павлова ( преди 5 години )
Имате грешка - на първата снимка е африканска теменужка-сентполия !И еписцията не е "малко цвете" - във висяща кошница и подходящи грижи може да надмине и метър дължина! А цветчетата му са ярко червени ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар