Цветя

Книфофия – африканският пламък

Как да отглеждаме топлолюбивата книфофия?

12.02.2015г. / 10 29ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Книфофията е изключително интересно растение с още по-интересен цъфтеж. Родината и е остров Мадагаскар. Среща се и в Централна и Южна Африка. Познати са около 70 различни вида книфофия.

Тя е многогодишен храст с особени цветове, приличащи на рошави пламъчета. Височината му достига до около 130 см. Листата му са продълговати и извити. Наподобяват тези на тиландсията и гузманията.

Багрите на цъфтежа варират от жълто през оранжево до червено. Някои видове цъфтят и в два смесени цвята.

Свързани статии

Книфофията цъфти от началото на юли до края на август. Цветовете са едри и наподобяващи многобройни месести тръбички.

Местоположение

Книфофията е топлолюбива. Спокойно можете да я оставите на топло и осветено място. Важно е да не е ветровито. Растението ще загине, ако е поставено на прекалено течение.

Температура

Важно е температурата да не излиза от границите 23 – 30 градуса. Все пак книфофията идва от Африка и не издържа на прекалени застудявания.

Влажност


Най-добре е да осигурите висока влажност на книфофията. Овлажнявайте с пулверизиране листата й често. Ако я засаждате в двора си, най-добре е да го направите в близост до течащ извор или подпочвена вода. Това ще предизвика обилен цъфтеж.

Ако имате оранжерия, тя също е добър вариант за отглеждането на книфофията.

Поливане

Поливането, както се досещате, е обилно. Книфофията обича много вода. Не се притеснявайте – няма да преполеете южната красавица.

Торене


Книфофията обича само минерални торове. Добре е да се тори преди периода на активен цъфтеж.

Почва

Колкото и книфофията да обича влагата, все пак почвата не трябва да подгизва. Гледайте тя да е добре дренирана, за да не загнива кореновата система на растението. Важно е почвата да е обогатена с хумус и минерали.

Размножаване

Размножаването става чрез разделяне на туфи или чрез семена.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай