Цветя

Гревилея – огнената австралийка

Как да отглеждаме гревилеята?

05.06.2015г. / 12 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Гревилеята е много странно цвете. Листата й са издължени, леко папратовидни, а цветовете са нежни, с продълговати съцветия и обикновено обагрени в огнени червени, оранжеви или жълти цветове.

Растението произхожда от Австралия, Нова Зеландия и Малайзия. В природата съществуват около 260 вида.

Как да отглеждате гревилеята?

Гревилеята не е капризно растение, даже изобщо. Тя не обича жегата, напротив.

Температура


За това цвете идеалните градуси са по-ниските. Гревилеята не обича топлината. През лятото оптималната температура не надвишава 20 градуса, а през зимата – минимум 8 градуса.

Осветление

Светлината за гревилеята трябва да е много ярка, силна и да огрява растението през целия ден. Единствено трябва да приглушавате светлината в обедните часове, когато слънцето е най-силно.

Поливане


През пролетта и лятото поливането е обилно. Почвата трябва да е леко влажна, никога подгизнала. През есента поливането става умерено. Честотата на поливането през зимата зависи много от температурите.

Имайте предвид, че гревилеята не понася мокра почва.

Торене

През активния период трябва да се наторява през две седмици.

Влажност


Гревилеята обича влажността на въздуха, затова листата се пулверизират периодично. Цветовете не трябва да се мокрят.

Пресаждане

Пресаждането е добре да се прави всяка пролет. Избирайте немного дълбоки саксии.

Свързани статии

Почва

Почвата е добре да е с по-кисела консистенция. Сместа трябва да включва 1 част листна почва, 2 части хвойна, 1 част торф и ½ част пясък. От огромно значение е добрият дренаж, тъй като той не позволява прекомерно мокрене на почвата.

Размножаване

Размножаването става чрез вкореняване на резници през пролетта или засяване на семена. При размножаване със семена растежът е доста бърз, така че не се притеснявайте да използвате този метод. Още през първия сезон растението израства с около 40 см, а през следващите сезони удвоява и утроява размерите си.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай