Цветя

Калцеолария – нежната пантофка

Как да отглеждаме калцеоларията?

09.07.2015г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Калцеоларията е стайно декоративно цъфтящо растение. Тя цъфти в прекрасни цветове и причудливи форми, заради които я наричат пантофче или чехълче.

Родината на калцеоларията е Перу, Чили, Централна и Южна Америка. Съществуват над 220 вида храстовидни, полухрастовидни и тревисти видове от семейството на калцеоларията.

Цветовете на калцеоларията наподобяват устни – горната е по-малка, а долната по-издута и обемна. Тя цъфти в жълто, червено, лилаво и в комбинирани цветове. Често при някои видове цветовете имат и ситни точки от друг нюанс.

Цветовете са дребни – около 5 см в диаметър. Листата са светлозелени с власинки. По-едри са от самите цветчета. Калцеоларията може да достигне височина около 120 см, но в домашни условия расте не повече от 30-50 см.

Местоположение

Най-добре е да я поставите на полусенчесто до светло място. Важно е растението да не попада под преки слънчеви лъчи. Най-подходящото изложение е северното. Източните и западните первази също са подходящи при липса на северен.

Температура

През есента и зимата температурата за калцеоларията трябва да е около 5-6 градуса. Важно е да не стане по-ниска, за да не замръзне цветето. През пролетта и лятото оптималната температура е около 14-17 градуса. Това растение не е от най-топлолюбивите.

Ако допуснете по-високи градуси, може да изгубите цветовете му, като под по-високи се имат предвид градуси дори от порядъка на 21-22.

Поливане


Калцеоларията задължително се полива с филтрирана вода. Поливането е умерено, като е много важно да не остава вода в чинийката. От време на време пръскайте листата. Влажността на въздуха трябва да е по-висока. Това трудно се осъществява в домашни условия. За целта оросявайте въздуха.

Торене

В никакъв случай не ползвайте пресен оборски тор. Това е нещото, което калцеоларията мрази. Тя трябва да се тори умерено и единствено, докато пъпките й цъфнат. След това се преустановява. Торенето става само с минерални торове за цъфтящи растения.

Почва


Най-добрата смес е 1 част пясък, 1 част листовка и 1 част хумус.

Свързани статии

Пресаждане

Добре е да се пикира 2 пъти в годината. Първият път е на 15-ия ден от пресаждането, вторият – на 45-ия ден. Пресажда се през септември-октомври в саксии с диаметър около 10 см.

Размножаване

Размножаването става най-лесно чрез семена или резници. Семената се засяват през май-юни. Използва се песъчлива почвена смес. Важно е да се отбележи, че семената не се заравят или посипват.

Те се поставят върху почвата. Върху тях се поставя стъкло, а върху него хартия. Почвата се навлажнява с пулверизатор. След 10-14 дни семената трябва да поникнат. Когато това стане, стъклото и хартията се премахват.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай