Цветя

Агапатес или китайски фенерчета

Специални съвети за отглеждането на агапатеса

16.09.2015г. / 10 47ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Ако не сте чували наименованието агапатес, то вероятно поне ще се сетите за китайските фенерчета.

Агапатесът е много красиво храстовидно растение с нежни цветове, наподобяващи висящи фенерчета точно от китайски тип. Оттам идва и прозвището на това цвете.

Представител на семейство Ерикови, агапатесът има дълги, гъвкави и висящи надолу клонки. Цветовете се разполагат по протежението на клоните. На височина достига около метър и половина. Родината му е Азия.

Цветчетата са обагрени предимно в червено, но се срещат и в оранжево, бяло и в смесени цветове. Характерни са жилките на цветовете, създаващи красивата окраска, наподобяваща китайски фенер.

Светлина

Агапатесът се нуждае от обилна светлина. Поставете го на пряко огряно от слънцето място, което да дава светлина на растението максимално време през деня.

Температура

Оптималната температура за агапатеса е между 12-15 и 25 градуса.

Поливане

Растението си има своеобразен резервоар, в който се натрупват запаси от вода. Затова поливането не трябва да е обилно, а умерено до оскъдно.

През лятото и есента е нужно да се пулверизира по-обилно с вода със стайна температура. Ако правите това редовно може да не се наложи да поливате всеки ден, дори е по-добре да прескачате някой друг ден.

През зимата сведете поливането до абсолютен минимум.

Почва

Почвата трябва да е по-киселинна. Важно е да пропуска въздух и да е добре дренирана. Не натъпквайте пръстта, дори е добре да се поразравя от време на време.

Наторяване

Свързани статии

Наторяването е добре да се прави всяка седмица с минерални торове.

Размножаване

Размножаването става чрез резници. Те се вкореняват направо в почвата. Почвеният субстрат е същият като този за възрастни растения. Цъфтежът започва след 2 години.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Здраве и красота