Свободно време

„Доста“ – Мона Чобан

21.02.2012г. / 16 10ч.
Аз жената
„Доста“ – Мона Чобан

Търсейки самота и спокойствие, героите на романаДоста“ тръгват от Париж към малко родопско село. Вместо мечтаното уединение, се оказват въвлечени в странни и мистични приключения. Преплитат се минало и настояще, миризмата на прясно опечен хляб и кръв, непознати светове и емоции. И всеки извървява своя си път, за да стигне до изцелителната и освобождаваща прошка – към другите, към себе си.

Тази книга е за всеки, който пие кафето си с канела или карамел, който обича миризмата на горящо дърво в камината, на изгнили листа есен, на прегоряла трева през лятото. За онези, които имат мерака да се учат цял живот, които искат да вярват в невъзможното, които заспиват усмихнати.

„Женската душа. Дали е наистина така загадъчна, както по традиция я представят поетите? Това не мога да знам. Едно знам – аз съм мъж и обичам светлината и яснотата. Когато завърших романа на Мона Чобан, аз се усетих изпълнен с една цяла шепа от тая моя любима светлина. Доста голяма шепа. Светлина, чрез която видях жената, или въобще – жените – доста по-добре, отколкото преди четенето. И защото наистина мъжете, или поне аз – обичам чрез очите си – заобичах жените повече. Благодарение на светлината, получена от книгата.
Плевнята. Дали там се крие любовта? Дали чрез превръщането на една плевня в храм всички можем да спасим смисъла на живота си и нежната плът на любовта си? Това не мога да знам. Знам, че мисълта за това – че е възможно чрез една къща, чрез едно селце, чрез една история, чрез едно дълго мислене и пътуване към себе си – да станеш щастлив –... да – знам, че тая мисъл ще ме крепи доста време. Мисълта, че сам – прощавайки на себе си, намирайки себе си – можеш да станеш щастлив – тя ще ме крепи доста време... Доста“.

Калин Терзийски – писател

„Едва ли има българин, живеещ в чужбина не жаден за българско слово! Може тук-там по света да се срещат и такива хора, но те са изключение. Изпуснатите като че ли случайно думи от перото на авторката, звучат семпло и непретенциозно, но изграждат образи, състояния на героите и внушения, рядко срещани в „писанията“ на мнозина съвременни български автори. Макар и пишеща в чужбина, Мона Чобан е до мозъка на костите български писател, който живее, мисли и пише по български, но с едно трето око, обърнато широко към света, което прави четивата й съвременни и модерни. Пожелавам на авторката и на новата й книга „Доста“ на добър час и ги оставям на съда на Негово Величество читателя.“
Георги Витанов, председател на Съюза на българските писатели в САЩ и по света

В книжарниците от 16 февруари 2012 г.
Корична цена: 10 лв.

Прочетете още:

Коментирай