За дома

3 рецепти, с които да оползотворите яйцата от Великден

Разнообразете класическата картофена салата

06.05.2024г. / 16 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Великден е един от най-светлите християнски празници и толкова любим на децата. Но след като премине еуфорията от „боевете“ с яйца, вероятно ще се окажете с доста варени яйца. Ако се чудите как да ги оползотворите, в следващите редове ще ви споделим няколко начина. Ето ги и тях:

Сандвич с яйчена салата 

Необходими продукти:

  • 4 големи твърдо сварени яйца 
  • 1 малък стрък целина 
  • 1 малка връзка пресен див лук 
  • 1 с. л. пресни листа от копър 
  • 3 с. л. майонеза 
  • 1 ч. л горчица 
  • сол 
  • черен пипер 
  • 4 филийки хляб за сандвичи 
  • 2 листа маруля 

Обелете и нарежете на ситно яйцата, целината, лука. Добавете листата пресен копър, майонезата, горчицата, заедно със сол и черен пипер. Разбъркайте добре, за да се комбинират. Поставете 2 филийки хляб върху работна повърхност. Отгоре на всяка сложете лист от маруля. Разпределете яйчената салата върху марулята. Затворете сандвичите с останалите 2 филийки хляб.

Свързани статии

Офис салата в буркан с яйце и риба тон 

Необходими продукти:

За винегрета:

  • 1 1/2 с. л винен оцет 
  • 1 скилидка чесън
  • 1/2 ч. л. дижонска горчица 
  • 1 филе от аншоа
  • 3 с. л. зехтин 
  • 1/4 ч. л. сол 

За салатата: 

  • 120 г пресни картофи 
  • 80 г зелен фасул (пресен)
  • 1 домат 
  • 1 консерва риба тон (в собствен сос)
  • 1 твърдо сварено яйце 
  • 10 маслини без костилки 
  • 6 листа от маруля, накъсани на хапки 

За да приготвите винегрета – поставете всички съставки в малка купа и разбийте, като натрошите филето от аншоа. За да направите салатата – поставете картофите в малка тенджера и ги покрийте със студена вода и обилно количество сол. Оставете да заврат на средно силен огън. Гответе, докато те омекнат и могат лесно да се пробият с нож (за около 5 до 8 минути). Извадете картофите с решетъчна лъжица и оставете настрана да изстинат напълно. Използвайте същата тенджера и върнете водата да заври. Добавете зеления фасул. Гответе докато омекне (около 2 минути). Отцедете го и го оставете настрана да изстине напълно. Добавете винегрета на дъното на голям буркан (около 1 литър). Поставете зеления фасул върху дресинга.

Извадете сърцевината и нарежете на кубчета домата и наслоете върху зеления фасул. Натрошете рибата тон с вилица, добавете яйцето (нарязано на четвъртинки), маслините и сложете в буркана. Нарежете картофите на филийки и ги разпределете. Отгоре покрийте буркана със зелената салата. Запечатайте и охладете до готовност за консумация. За да сервирате, изпразнете буркана в голяма купа и разбъркайте, за да комбинирате. Тази салата е идеална, ако искате да планирате храненето си в офиса.

Свързани статии

Най-добрата класическа картофена салата (с яйца)

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 1 ч. л. сол
  • 1/2 ч. ч. майонеза 
  • 1 с. л. дижонска горчица 
  • 2 стръка целина 
  • 1 голям шалот (или 1/4 малка глава лук) 
  • 1/4 чаша нарязан пресен лук 
  • пресен магданоз, естрагон или копър
  • 3 твърдо сварени големи яйца (по желание)  
  • черен пипер 

Нарежете картофите на големи парчета. Поставете ги, заедно с 1 ч. л. сол, в голяма тенджера и добавете достатъчно студена вода, за да ги покрие. Сварете картофите. Междувременно нарежете целината, шалота/лука, пресния магданоз, естрагон или копър. Обелете и нарежете на кубчета 3 твърдо сварени големи яйца. Отцедете и охладете картофите и ги изплакнете под хладка вода. Отцедете отново добре, след което прехвърлете картофите в голяма купа. Добавете майонезата и дижонската горчица към картофите и разбъркайте, за да ги смесите. Смесете и останалите съставки (целина, шалот, лук (или билки) и яйца) и разбъркайте, докато се смесят напълно. Овкусете и подправете допълнително със сол или черен пипер. Сервирайте салатата, докато е още топла, или покрийте и охладете до 1 ден преди сервиране.

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай