Свободно време

Романтичен трилър, който ще се хареса на феновете на „Игрите на глада“

„Легендата“ – Мари Лу – Книга първа от едноименната трилогия

27.12.2013г. / 17 34ч.
Аз жената
Романтичен трилър, който ще се хареса на феновете на „Игрите на глада“

За авторката:

Мари Лу е родена в Пекин през 1984 г., но на пет години емигрира със семейството си в Америка. Завършва Южнокалифорнийския университет и стажува във филмовото студио на Уолт Дисни. Преди да се захване с писане, Мари работи като програмист на компютърни игри за „Фейсбук“. Живее в Лос Анджелис с приятеля си и трите им кучета. Обожава храната, изтребителите, щастливите хора, ярките цветове, дъжда и разбира се – книгите. В свободното си от писане време обича да свири на пиано, да разхожда кучетата си, да играе компютърни игри и да рисува. Авторката постига неочакван успех още с първия си писателски опит – антиутопичния роман „Легендата“, който поставя началото на едноименна трилогия. Още с появата си на пазара романът оглавява класациите за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“, „Амазон“ и „Пъблишърс Уикли“ и до този момент е преведен на 26 езика. Правата за филмирането на поредицата са закупени от голямото филмово студио „CBS“. Сценарист и режисьор на „Легендата“ ще бъде Джонатан Левийн, чийто предишни проекти включват екранизацията на романа на Айзък Мериън „Топли тела“ и култовия филм от деветдесетте години на миналия век „Хапки от реалността“.

За книгата:

Постапокалиптична Америка е разделена на две части: републиката и колониите, които воюват помежду си. Петнадесетгодишният Дей е най-издирваният престъпник в републиката и за главата му е обявена награда. Момчето, родено и израснало в бедния Езерен сектор, е обвинено във възпрепятстване на военната кампания срещу колониите. Никой не знае как точно изглежда Дей и на какво е способен. Смелостта му да се опълчи срещу управниците го превръща в герой за бедните и онеправданите. Превръща го в легенда.

Петнадесетгодишната Джун произхожда от добро семейство и от малка е подготвяна за един от най-високите военни постове в републиката. Родителите й загиват при автомобилна катастрофа и тя остава сама с брат си Метиъс. Джун е истински феномен: единствената, постигнала максимален резултат на изпитанието, от което зависи бъдещето на всеки гражданин на републиката.

Джун и Дей нямат нищо общо помежду си, но пътищата им неочаквано се пресичат. Капитан Метиъс е хладнокръвно убит, докато преследва опасен престъпник. Всички улики сочат към Дей.

Той е готов на всичко, за да набави лекарства за семейството си. Да го спаси от плъзналата из бедните райони смъртоносна зараза. Джун е готова на всичко, за да отмъсти за смъртта на брат си. И двамата дори и не подозират, че ще разкрият зловещи тайни, които ще застрашат живота им.

Отзиви за книгата:

„Легендата не просто отговаря на огромните очаквания на феновете, а дори ги надминава. Горещо препоръчваме!“
Ню Йорк Таймс

„Дебютният роман на Мари Лу е на път да се превърне в истинска легенда“
Ю Ес Ей Тудей

„Невероятната комбинация от действие и научна фантастика с едва загатната любовна история ще се хареса и на момичетата, и на момчетата. С дебютния си роман Мари Лу извършва истински подвиг – тя успява да създаде начало на трилогия, която да съперничи на най-добрите образци в жанра, като в същото време остава вярна на себе си. „Легендата“ ще се хареса на феновете на „Игрите на глада“
Буклист

„Романтичен трилър за един постапокалиптичен свят, в който нищо не е такова, каквото изглежда – ще ви бъде трудно да спрете да четете „Легендата“ и още по-трудно да я забравите“
Ками Гарсия, авторка на „Прелестни създания“

Гордея се, че сравняват „Легендата“ с „Игрите на глада“ и мечтая да се запозная със Сюзан Колинс

Интервю с авторката:

Откъде почерпи вдъхновение да напишеш „Легендата“?

Вдъхнових се от „Клетниците“ на Виктор Юго – класическия роман и филмовата версия. Реших да се опитам да направя своя собствена интерпретация на историята за престъпник, който си връща вярата в доброто, която да е подходяща за тийнейджъри. Това бе първоначалната ми идея, която доразвих и превърнах в „Легендата“.

Как успя да създадеш един постапокалиптичен, антиутопичен свят, който толкова много се доближава до съвременния?

Почерпих вдъхновение от истинските антиутопии, които за съжаление, продължават да съществуват и днес. Животът в Северна Корея например е вид антиутопия.

Разкажи ни малко повече за написването и издаването на „Легендата“.

Започнах да се занимавам сериозно с писане като тийнейджърка, на четиринадесет години. Спомням си точния момент, в който разбрах, че искам да съм писател. Прочетох статия за едно петнадесетгодишно момиче, сключило договор с голямо издателство за първата си книга. Тогава осъзнах, че и аз бих могла да съм на нейното място и започнах да пиша усилено. В продължение на десет-дванадесет години написах четири ръкописа, но те бяха отхвърлени от агента ми. Реших да сменя агента и пробвах отново с четвъртия ръкопис, но не ми провървя. За да се разсея и откъсна от действителността, започнах работа по това, което по-късно се превърна в „Легендата“. С агента ми преработихме текста три пъти, докато придобие желания от нас вид. Фактът, че ръкописът бе мигновено одобрен за издаване, ме изненада и зарадва неимоверно.

Похватът с редуването на гледните точки на Дей и Джун е много интересен и допринася за по-доброто разбиране на героите. Той позволява на читателя да се постави на мястото на Дей и Джун и да симпатизира едновременно на враждуващите република и колонии. Целта ти беше да докажеш, че съществува неутрална зона между доброто и злото ли?

Да, това бе целта ми. Убедени сме, че знам кое е правилно и кое – грешно. Въпреки това не трябва да забравяме, че хубаво и грозно, добро и лошо, правилно и грешно са относителни понятия. Джун е убедена, че тя е права заради наученото в училище, от родителите и обкръжението си. Представите ни за добро и зло до голяма степен зависят от средата, в която сме израснали.

Смяташ ли, че Джун и Дей представят различни твои страни?

Да, определено. Образът на Дей бе в съзнанието ми още от гимназията, така че вече го чувствам близък. Приличаме си по емоционалността си и по това, че и двамата не постъпваме практично. Относно Джун – тя е единствената героиня от „Легендата“, с която нямам абсолютно нищо общо, но на която бих искала да приличам. Харесвам аналитичните й способности и логическото мислене, особено в критични ситуации..

С кого би искала да се срещнеш и защо?

Списъкът ми непрекъснато се променя, но в момента включва Джоан Роулинг, Сюзан Колинс (фен съм на „Игрите на глада“ и съм изключително горда, че сравняват „Легендата“ с тях), телевизионната водеща с невероятно чувство за хумор Елън Дедженерис, президента Барак Обама, политика Ал Гор и британския актьор Бен Барнс.

Преди си работила като програмист на компютърни игри за фейсбук. Кои са любимите ти игри?

Всеки, който си мисли, че компютърните игри са просто безмозъчно забавление, от което се затъпява, очевидно никога не е играл компютърни игри. Любимите ми игри са „Асасин Крийд“ и „Соник 2 и 3“.

Каква мечтаеше да станеш като пораснеш?

Астроном или пилот на изтребител. За съжаление имам висок диоптър и съм зле с ориентацията, така че никога няма да мога да осъществя тази си детска мечта. Докато следвах, карах стаж в „НАСА“ и работех по разпространението на снимките от космическия телескоп „Хъбъл“. Беше невероятно преживяване! Но за мен няма по-хубаво от възможността да бъда професионален писател и да си изкарвам прехраната, правейки това, което обичам. Все още не мога да повярвам, че това ми се случва и благодаря на Бог всеки ден!

И последно, Мари, какво ще посъветваш младите автори, които се надяват да имат твоя късмет и да направят големия пробив?

Да не спират да четат. За съжаление самата аз чета бавно и прочитам едва 25 книги на година. Стремя се да съм в крак не само със заглавията от жанра, в който пиша. Не на последно място за мен е важно да подкрепям колегите.

На книжния пазар от 10 януари 2014 г.
обем: 288 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN 978-954-26-1280-3
Корична цена: 12,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
titi ( преди 10 години )