Майчинство

Детско безпокойство – как да го облекчим?

У децата се раждат всевъзможни страхове, които родителят потушава. Но как?

15.01.2015г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много деца изпитват страхове в ранна детска възраст. Родителите често са изненадани как контактното им бебе започва рязко да се превръща в несигурно дете, боящо се от различни неща.

До голяма степен безпокойството у децата се приема за нормално. С напредване на развитието то постепенно намалява, стига да няма някакъв по-дълбок психологически проблем.

Децата обикновено се боят от тъмното, от непознати, свиват се в ъгъла, когато ги молим да се изявят по някакъв начин или да направят нещо, страхуват се да останат сами.

Колкото по-сложни стават мисловните процеси на детето, толкова повече то започва да си представя страшни сценарии, които го карат да чувства безпокойство.

Малките деца изпитват трудности в разграничаването на реалността от измислицата, което понякога може да предизвика задълбочаване на страховете и боязливостта.

Какво можете да направите?

Най-първосигналното нещо, което всеки родител прави, е да прегърне детето си, за да го успокои. Но не спирайте дотук. Бъдете креативни и се опитайте да помогнете в дълбочина, за да не свиква детето, че мама и татко ще са винаги до него. Трябва да започне да се учи да се бори със страховете си.

Запознайте се със страха

Разберете какво плаши детето. Опитайте се да повлияете върху премахването му. Помогнете на детето да преодолее страха, особено ако той е провокиран от нещо нереалистично или някаква детска фантазия.

Разубедете го

Малките деца са податливи на влияние. Можете да се опитате да се възползвате от този факт. Ако детето се плаши от някоя играчка, покажете му, че тя не е толкова страшна и си заслужава да играе с нея.

Някои деца, например, се боят от пеещи или светещи играчки. Използвайте себе си или други членове на семейството, за да покажете на детето как те се забавляват с играчката. Или ако на гости ви дойдат други деца – покажете им играчката. Разговаряйте с вашето дете, разберете дали е склонно да преосмисли страха си.

Говорете с него и за други чувства

На първо място не забравяйте да покажете на детето си, че страхът може да се пребори и с положителни емоции. В момент на пристъп на безпокойство разсейте детето с нещо любимо, например разходка в зоопарка или любима играчка.

Когато детето се развесели и забрави пристъпа на страх, поговорете с него. Насърчавайте го да противодейства на страха.

Свързани статии

Подгответе го

Ако детето ви има страх от среща с много хора или нови места, подгответе го предварително. Кажете му имената на всички, които ще присъстват на събирането, където отивате, без значение дали става дума за детски рожден ден, площадка за игра или някаква групова изява в детската градина или училище.

Преборете страховете преди лягане

Най-разпространените страхове сред децата са свързани със заспиването. Повечето се боят да няма някое чудовище в гардероба или под леглото, или че в тъмното може някой да им направи нещо.

Постарайте се да направите стаята на детето възможно най-комфортна, за да няма затруднения при заспиването. Оставете от някъде да влиза малко светлина. Отворете вратата на гардероба, като под формата на шега покажете на детето, че там няма никой. Нека в главата му се натрупат позитивни асоциации, които да надделеят над негативните.

Успокойте го с невероятни истории

Приказките и историите ще си останат най-влиятелният начин за успокояване на децата. Те са изключително подходящи при приспиване, а и през деня, когато детето е срещнало някаква трудност можете да използвате силата на някоя история, макар и измислена, с която да му покажете, че не трябва да се страхува.

Коментирай