Свободно време

Любопитни великденски традиции

В Колумбия консумират ястия от костенурки

12.04.2015г. / 08 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Един от най-хубавите празници, които празнуваме в началото на пролетта е Великден. Навсякъде по света, където се празнува Възкресението на Исус, празникът преминава с различни традиции. Споделяме някои от тях.

Финландия

Във Финландия великденските празници са дълго чакани от децата, които с опушени лица и шалове, увити около главите им, обикалят улиците. Всяко дете носи върбови клонки, метли и цветя.

В някои части на страната се палят и огньове на Великден, защото се вярва, че пламъците предпазват от вещици и зли духове, които летят на метли между Разпети петък и Възкресение Христово.

Франция

В красива Франция по традиция се разменят великденски яйца, ядат се празнични сладкиши, но един френски град има традиция, която спазва от години. Ако имате път към Haux, там по това време със сигурност ще видите най-големия омлет.

За приготвянето му обикновено се използват около 4500 яйца, а с него могат да бъдат нахранени около 1000 души. Винаги се сервира на главния площад на града.

Историята разказва, че когато Наполеон и армията му пътували през южната част на страната, спрели в града, за да се нахранят. Тогава Наполеон, опитвайки от омлета, наредил да направят от него за цялата му армия.

Португалия

Облечени в традиционни костюми, местните хора участват в ритуални шествия, пресъздаващи събития, свързани с живота на Исус Христос. Събират се дарения и храна, които се раздават в навечерието на Разпети петък на бедните.

Хаити

В Хаити Страстната седмица е белязана от цветни паради с много музика и танци. Според някои източници, празникът е съчетал католическите традиции с тези на вуду. Парадите преминават с музика, пеене. В жертва се принася животно, най-често коза.

Швеция

На Великден в Швеция ще ви нагостят с херинга, мариновани сардини, картофи и лук, изпечени със сметана. Тук също се боядисват яйца за празника, но най-интересно е, че подобно на обичаите във Финландия, децата се обличат като вещици. Обикалят улиците и домовете и разменят красиви рисунки за сладкиши.

Свързани статии

Германия

Великденското зайче посещава и Германия. Дни преди настъпването на празника се организират празнични базари, на които могат да бъдат закупени тематични украси, продукти и малки подаръци.

Колумбия

В Колумбия празничната трапеза изглежда доста страховито. Вместо шоколадови зайчета и яйца, на трапезата присъстват ястия приготвени от костенурки, големи гризачи и игуани.

Снимка: Reuters

Коментирай
Свободно време