Семейство

Как точно диетата повлиява настроението?

Има научни обяснения за последиците от нездравословната диета

03.02.2015г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Често пъти настроението ни се диктува от храната, която ядем. Всички знаем, че шоколадът приповдига духа и изрисува усмивка на лицето ни и то не само заради любимия му вкус. Знаем също така как ставаме раздразнителни и начумерени, когато сме гладни. Мисълта ни е само в това какво вкусно да хапнем, за да притъпим глада и лошото настроение.

Спазването на диета може сериозно да повлияе на настроението. Мисълта, че не можете да се възнаградите с нещо любимо и вкусно ви прави нещастни и понижава драстично нивата на хормоните на щастието.

Ето как точно спазването на диета влияе на настроението.

Нивата на захарта

Колебанията в кръвната захар имат невероятно въздействие върху настроението. Ниската кръвна захар предизвиква раздразнителност. От друга страна, рязкото покачване на захарта може да засили чувството на еуфория и да повиши настроението.

Това е така, защото мозъкът се храни предимно с въглехидрати и колебанията в нивата им винаги имат значение за настроението.

Невротрансмитери

Има причина шоколадът да е известен по целия свят с насърчаването на щастието и настроението. Освен че доставя удоволствие с невероятния си вкус, той провокира секрецията на серотонин – т. нар. хормон на щастието, освен че го и съдържа в състава си.

Много храни съдържат невротрансмитери. Освен серотонинът, такива са триптофанът и допаминът. Те се съдържат в спанака, семената, авокадото. Тези така наречени биогенни амини се образуват в организма, но могат да постъпват в него и от външната среда, тъй като те са широко разпространени в живата природа.

Когато тези вещества са ограничени заради спазването на диета, настроението сериозно страда.

Алергени и чувствителност

Неизвестната или пренебрегната хранителна чувствителност може да доведе не само до промени в настроението, но и до други нежелани реакции и състояния.

Симптомите на хранителна непоносимост са подуване на корема, акне, летаргия, липса на енергия и лошо настроение.

Ако се чувствате така, помислете за присъствието на някои високо алергенни храни в диетата ви – ядки, млечни продукти, глутен, яйца.

Дефицити

Ако диетата ви ограничава внасянето на някои витамини и минерали в организма, това може да повлияе негативно на настроението. Понякога сме склонни да спазваме прекалено драстична диета, която лишава тялото от важни хранителни вещества.

Затова е важно да се знае, че във всяка диета трябва да се набляга на омега-3 мастните киселини, витамините, фолиевата киселина, магнезия, които са едни от най-важните компоненти за балансирания прием на полезни съединения чрез храната.

Свързани статии

Психобиотици и чревна флора

Все повече нови изследвания говорят за наличието на така наречените психобиотици – живи организми в чревната флора, имащи връзка не само с обработката на хранителните вещества, но и с мозъка.

Отдавна се знае, че без определени чревни бактерии живите организми не могат да живеят. Лабораторните изследвания върху мишки, отгледани в стерилни условия без негативно влияние на болестотворни микроорганизми показват, че при липса или намалено количество на полезните бактерии в червата се наблюдават сериозни отклонения в поведението и настроението на опитните животинки.

Това навежда учените на мисълта, че отсъствието на тези психобиотици сериозно повлиява функциите на мозъчните структури.

Така се стига до представата ни за пробиотиците и знанието за тяхното особено полезно действие за организма.

Ако диетата ви е бедна на полезни вещества, провокиращи размножаването на полезните бактерии, тогава настроението ви ще пострада, а заедно с него и още много други функции в организма.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
p.ppp ( преди 9 години )
Добър опит за здравословни препоръки в статия. Само да се запознае автора по-подробно що е алергия, неспецифичен имунен отговор, хранителна непоносимост и колко ...кога ... и как се припокриват симптомите, че да е по точен при тези опасни за подвеждане теми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време