Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... акулите живеят до 100 години?

Някои страховити факти за акулите

21.02.2016г. / 10 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какво е по-старо от акулите? Почти нищо. Знаете ли, че те са се появили преди повече от 400 милиона години? Което означава, че предхождат всичко, което има гръбнак, включително хората и динозаврите.

Днес в рубриката ни „Знаете ли, че?“ споделяме някои любопитни факти за акулите.

Една възрастна акула има около 40-45 зъба и може да има до седем реда резервни, които подменят изгубените. Акулите губят много зъби, но бързо възстановяват липсващите с нови. През целия си живот те биха могли да заменят повече от 30 000 зъба.

Акулите нямат единични кости в телата си. Техните скелети са изградени от хрущяли.

Акулите чук се раждат с меки глави, иначе не биха могли да преминат през родовия канал.

Има най-малко 500 вида акули (може би дори и повече) в океаните по света. Те се различават по размер и форма, но всички имат сходни характеристики на тялото, като големи черни дробове, гъвкави хрущялни скелети и усъвършенствани сетива.

Прекомерният риболов може да има опасно въздействие върху популацията на акулите. Китовата акула, например, започва да се възпроизвежда след 30-годишната си възраст, а нейната продължителност на живот трае между 60 и 100 години.

Тигровата акула, голямата бяла акула и бичата акула най-често атакуват хора. Тези видове живеят почти във всички океани и са достатъчно големи, за да убият човек.

Въпреки че се приемат като постоянни обитатели на океаните, акулите скоро могат да изчезнат. Основният виновник за това е риболовът.

Знаете ли, че една голяма бяла акула изяжда 11 тона храна на година?

Акулите не се срещат само в океаните. Бичата акула има слабост и към сладководните води. Този вид е бил забелязан в заливи, лагуни и дори реки.

Китовите акули са най-големият вид акула в света и създават големи семейства. Една китова акула може да роди от 2 до 12 малки акули на едно раждане.

Свързани статии

Сините акули са сред най-застрашените видове акули в света.

Въпреки многото си и остри зъби, акулите не сдъвкват плячката, а само я разкъсват, раздробяват и гълтат цели парчетата.

Очите на акулите са така разположени от двете страни на главите им, че те могат да виждат почти на 360 градуса.

Снимки: iStock

Коментирай