Свободно време

Разходка с балон над Кападокия

Забележителни кадри от съседна Турция

24.02.2017г. / 07 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка:pixabay

Снимка:pixabay

Известна със своите уникални скални образувания и невероятни разходки с балон с горещ въздух, Кападокия е едно от най-популярните природни чудеса на Турция. Необичайна структура, напомняща на пчелна пита се издига от платото на Централен Анадол. Днес хиляди туристи всяка година посещават това уникално място. Какво не знаете за него?

Серия от вулканични изригвания преди милиони години са разтърсили Анадола, образуващи това, което днес познаваме като „памучните замъци“. Кападокия е била образувана от вулканична ерозия и благодарение на водата и въздуха, са се образували тези емблематични приказни комини.

Кападокия се простира на площ от 5000 кв. км и на надморска височина над 1000 м. Името Кападокия произлиза от персийската дума „katpaktukya“, което означава „земя на красивите коне“. Днес конете също са важни за местните жители.

В Кападокия има редица подземни градове, като някои са свързани с мрежа от тунели, прокопани в скалите. Голяма част от тях са отворени за посетители, но някои са частна собственост.

Тук са открити около 600 църкви издълбани в скалите, датиращи от Средновековието и разкриващи красиви стенописи, някои от които са доста добре запазени.

Село Гореме служи като основен туристически център в региона и е също един от малкото кападокийски населени места, които се обитават и до днес.

Свързани статии

В околните пещерни сгради често биват провеждани музикални концерти, в това число и едноседмичният Кападокийски музикален фестивал.

В района на Кападокия се произвежда вино. Тук има редица изби за дегустация на вина, където посетителите могат да опитат различни сортове, като много от тях са получили и международни награди.

 

Коментирай