Здраве и красота

Невероятните ползи за здравето от плача

Плачът – естествен механизъм за изцеление на тялото

13.07.2017г. / 13 29ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Сълзите са често срещана неволева човешка реакция, която има своите полезни свойства. Плачът не е просто изтичане на течност от очите. Той е нещо много повече. Сълзите, плачът и дори силният рев могат да окажат положително влияние върху организма. По какви начини?

Детоксикира тялото

Има 3 основни вида сълзи:

  • рефлекторни сълзи
  • непрекъснати сълзи
  • емоционални сълзи

Непрекъснатите сълзи навлажняват окото през цялото време. Те се секретират точно в такова количество, колкото е необходимо да държи окото влажно. Тоест, непрекъснатите сълзи не изтичат от очите.

Рефлекторните сълзи се появяват при външен фактор, дразнещ очите, например дим, прах, навлязъл твърд предмет. Тези сълзи имат за задача да прочистят окото и да предпазят от инфекция.

Емоционалните сълзи пък имат страшно много свойства и ползи за здравето. Те съдържат големи количества хормони на стреса, както и токсини. Чрез сълзите тези вредни вещества напускат тялото. Ето защо теоретично е добре да плачем, когато се чувстваме зле.

Какво ни разкриват очите за вътрешните заболявания?

Помага за самоуспокояване

Плачът е един от най-добрите механизми на тялото за самоуспокояване. Човек не може да плаче до безкрай, колкото и физически и емоционални болки да изпитва. Просто плачът все някога прекъсва от само себе си. След спирането на плача човек се чувства по-спокоен, отпуснат и дори може да заспи по-лесно от обикновено.

Облекчава болката

По време на плача се отделя окситоцин и ендорфини, които притъпяват болката. Тези биохимикали помагат във физически и емоционален план. Веднъж секретирани, ендорфините карат тялото да започне да се усеща нечувствително към болката или поне чувствителността намалява в сравнение с първоначалната фаза преди започването на плача.

Какво помага при сухота в очите?

Подобрява настроението

След като сте се наплакали добре, окситоцинът започва да действа. По време на плача човек взима кратки и чести глътки въздух, които захранват мозъка с кислород. Това помага за регулиране температурата на мозъка и неговото охлаждане. Когато мозъкът е с по-хладна температура, отколкото с повишена, настроението се подобрява.

Как да върнем белотата на очите си?

Свързани статии

Помага да се възстановите от скръбта, тъгата, гнева, вината

Всички негативни чувства, които могат да провокират плач, се преодоляват по-лесно след спирането му. Отново благодарение на биохимикалите, които се секретират в тялото, възстановяването от негативните емоции е по-лесно.

Кога трябва да търсите помощ?

Плачът е естествен отговор на някои чувства, както и на механични външни влияния. Ако започнете да плачете без да осъзнавате причината и епизодите на рев зачестят прекалено, може да страдате от депресия. Тогава трябва да потърсите мнението на психолог, който да ви помогне с решаването на проблема.

Симптомите на депресия са:

  • усещане за тъга и безнадеждност
  • усещане за раздразнителност и дълбоко разочарование
  • липса на енергия
  • загуба на съня или прекалено много сън
  • необясними болки по тялото
  • натрапчиви мисли за самоубийство или нараняване

Снимка: pixabay

Коментирай