Майчинство

Следродилна депресия – що е то?

Между 70-80% от жените, станали майки за пръв път, изпадат в подобно състояние

13.08.2013г. / 16 50ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Рязка смяна в настроенията, чувства на отчаяние, страх, самота и безсилие понякога съпровождат голяма част от жените, станали майки за първи път в живота си. Усетите ли подобни емоции, не бива да се паникьосвате, че не обичате детето си, а най-добре споделете с ваш близък, съпругът ви, майка ви или добра приятелка. Би било много полезно, ако се консултирате и с психолог относно тези състояния.

Кога се появява следродилната депресия?

Най-често тя се появява от 4-5 ден след раждането. Първоначалната радост и възбуда от уникалното преживяване да станете майка постепенно отстъпват на неволен и безпричинен страх, раздразнителност, които ви притесняват още повече. Продължителността на нетипичните за вас настроения могат да продължат от няколко минути до няколко часа на ден. 

Симптомите на депресията:

  • Безпричинно желание да плачете
  • Нетърпение
  • Тревога, безпокойство
  • Безсъние
  • Безпричинна тъга
  • Смяна в настроенията
  • Слаба концентрация
  • Избухливост
  • Умора, изтощение

Защо се появява следродилната депресия?

Свързани статии

За момента няма точно обяснение от медицинските специалисти какво я причинява. Едно от предположенията е, че се дължи на смяната на хормоните, които преобладават, докато жената е бременна и които биват изместени от по-високи нива на други хормони след раждането.

Психологическите фактори също не са за подценяване, тъй като една жена, ставайки майка за първи път, се чувства много по-объркана, разсеяна, притеснена от липсата на опит, в сравнение с жена, която ражда за втори или следващ път. 

Как да си помогнете?

  • Говорете с близък човек, споделете му чувствата и притесненията си. Помолете близките ви да ви помагат по-активно в отглеждането на детето, поне докато се усетите по-стабилна емоционално.
  • Поплачете си, ако чувствате желание. Сълзите ще ви облекчат.
  • Хранете се здравословно и балансирано. Повече пресни плодове и зеленчуци, никакви вредни въглехидрати и захари. Пийте вода, за да сте добре хидратирана и свежа. Очакват ви не малко безсънни нощи.
  • Водете си дневник на всички тези нови усещания по часове. Набележете някаква тенденция в кои моменти се появяват тези чувства - дали когато сте сама с бебето или пък точно обратното, когато около вас има други хора и това ви изнервя.
  • Не се надценявайте, а бъдете реалист. Много майки вярват, че ще бъдат перфектни родители и искрено го желаят. Няма лошо в това да сте максималист, но е добре и да стъпите здраво на земята. В първите седмици от живота ви с бебето ще усетите как с всеки ден вашият ритъм се променя ли, променя. И това ще бъде само за хубаво, защото вече сте майка, и това е най-прекрасната емоция на света. Да, придружена е от много страхове, тревоги, притеснения, но и дава радост, която никой друг не може да изпита, освен вас. Защото това е вашето дете и то има нужда от един добре балансиран и хармоничен родител. Това сте вие.
Коментирай
35 rate up comment 8 rate down comment
adi ( преди 10 години )
според мен,следродилната депресия се появява от хората "помагащи"на родилката и нейният мъж,можем и сами да се справяме:)не е нужно да се говори отгоре на главата ни,кое как трябва да бъде,ние сами усещаме нещата.Все пак трябва да усетим детето си,а не да се чудим дали го правим правилно или не само защото "помощниците"така са казали и започваме да се чудим и маем да се изнервяме на себе си и на мъжа си и да започне отдалечаването помежду ни,важното е да си спокойна и да правиш това което усещаш,игнорирай "помощниците".Според мен това е следродилна депресия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар