Майчинство

Малки стъпки, които развиват интелектуално децата

Научете детето да жонглира...

30.05.2014г. / 17 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl

Снимка: photl

В наши дни децата са много по-будни, любопитни, креативни. Всеки ден те научават нови и нови неща за света около тях. Всяка информация, която получават се отразява по някакъв начин на интелектуалното им развитие.

Докато са малки е много по-лесно да се развият много техни качества и да се даде тласък на развитието им. Как? С няколко лесни стъпки, които да следваме всекидневно.

Четете заедно с детето. Книгите са важна част от израстването и възпитанието на децата. От нас, възрастните зависи, дали ще дадем тласък на желанието малките да опознаят света на книгите.

Затова отделяйте всекидневно по няколко минути, в които заедно да четете книжки. Ако детето може да чете, нека първо вие прочетете някоя интересна история, а след това то.

Насърчавайте го да изразява своето мнение за прочетената история в книгите. Нека изрази свободно своите чувства. Така децата се научават не само да мислят и разсъждават, но и да измислят свои собствени истории, а измислянето на истории е първа стъпка към креативността.

Покажете ентусиазъм към това, което представлява интерес за него. Ако детето ходи на школа по шах или на езда например, може да купите интересна книга или енциклопедия на съответната тема. Това ще впечатли детето, ще му вдъхне увереност и най-важното – ще усеща вашата подкрепа.

Купете разнообразни социални игри, на които често да играете и да се забавлявате. Такива са игра на думи, домино, шах, не се сърди човече, игра на пъзел и много други.

Не забравяйте и за творческите игри, които насърчават креативността у малките, като ушиване на кукли за куклен театър, изработване на глинени фигурки, конструктор, ръкоделие и много други.

Сърфирайте заедно в интернет. Покажете на детето как да търси информация, как да съставя свои читателски дневник. В интернет има много платформи и за по-малките, които могат да учат чужд език, докато играят на образователни игри.

Празнувайте постиженията, без значение колко са големи. За децата всяка следваща стъпка напред е голяма. Всяко дете има своите по-силни и по-слаби страни.

Свързани статии

Никога не споделяйте директно, че то не се справя добре в дадена област. Подходящите думи могат да помогнат много за положителната промяна. Работете върху силните му страни и таланти и продължавайте с малки стъпки да работите там, където нещата не се получават достатъчно добре.

Но не позволявайте на децата да се обезверяват и да се съмняват в собствените си възможности.

Отговаряйте изчерпателно на въпросите, които ви задават. Децата питат постоянно и това е чудесно, защото питайки, те научават нови неща с лекота. Насърчавайте задаването на въпроси, защото малките откриватели се нуждаят от отговори, за да продължават да изследват света около себе си.

Научете детето да жонглира. Може би ви звучи странно, но според изследване тези деца, които се справят добре с жонглирането, използват по-голям процент от мозъка си в учебния процес за разлика от други.

снимки: photl

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )