Майчинство

Какво стимулира кърмата?

Как да увеличите производството на кърма, за да можете да храните бебето си по-дълго по естествен път?

05.06.2014г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всяка майка, особено която е такава за първи път, се притеснява относно кърменето – дали ще има достатъчно кърма, за да изхрани бебето си. Това е важно за правилното израстване на бебето, както е и от решаващо значение за неговото здравословно състояние.

Обикновено повечето майки имат достатъчно кърма за целия период на кърмене, но проблеми, все пак, могат да възникнат. Какво можете да направите, за да увеличите кърмата си?

Масаж с топъл компрес

Пониженото кръвообращение в гърдите може да стане причина за забавяне и намаляване на кърмата, затова стимулирането подобрява този процес. Точно преди да храните бебето, сложете топъл компрес на гърдите си. Оставете го да подейства за няколко минути, след това направете лек масаж с топлата кърпа или с ръце. Направете тази процедура в продължение на 10 минути и веднага след това вземете бебето за кърмене.

Здравословно хранене

Много жени мислят, че за да имат достатъчно кърма, трябва да си похапват по-обилно. Вярно е, че не бива да се лишавате от важни хранителни вещества, но в никакъв случай не трябва да се прекалява. Това нарушава хормоналния баланс, предпоставка е за възникване на метаболитен синдром и увеличаване на теглото, а това само ще попречи на кърмата.

Уверете се, че консумирате достатъчно млечни продукти, тъй като те са отличен източник на калций. Пресни плодове и зеленчуци са абсолютно задължителни заради високото количество витамини и минерали. Включете постно месо и пълнозърнести храни.

Храни, които увеличават кърмата

Свързани статии

Сминдух

Семената от сминдух се използват от векове за увеличаване на кърмата. Те са естествена съставка, която, включена в диетата, в рамките на една седмица ще даде добри резултати.

Трябва просто да накиснете семената от сминдуха в чаша вода за една нощ. На сутринта я изпийте, като прецедите предварително семената.

Семена от копър

Семената от копър действат също като катализатор на майчиното мляко и спомагат за неговото производство. Добавете една лъжица смлян копър или семена от копър в чаша вода. Пийте течността по два пъти на ден в продължение на един месец. Освен това добавяйте копъра в ястията си във всеки удобен момент.

Чесън

Чесънът стимулира лактацията. Изследванията показват, че майките, които ядат чесън по-често, хранят бебетата си по естествен начин по-дълго време. Настържете няколко скилидки чесън и ги сварете в една чаша вода, докато тя започне да намалява количеството си. Получената отвара се прецежда и пие с половин лъжица мед, разтворена в една чаша. Правете това сутрин и вечер преди кърмене.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Деси ( преди 9 години )
Много засилва кърмата поемането на голямо количество течности (без прясно мляко и боза, защото образуват колики на бебето) и ядки всякакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
tani80s ( преди 9 години )
Всички изброени начини са "Мижи да те лъжем".Най-доброто средство за увеличаване на кърмата е честото изпразване на гърдите,но с кърмене,не с изцеждане.колкото по-често слагате бебето на гърда,толкова повече кърма се образува на нейно място.Изпитано!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар