Майчинство

Вредни съставки в бебешките продукти

Задължително трябва да се избягват

28.10.2014г. / 17 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

На пазара има изключително богат асортимент от бебешки продукти, което може би ви кара да си мислите, че и вашето бебе има нужда от тях. Всъщност повечето от тези продукти, както и тези за възрастни, са пълни с вредни съставки и невнимателната им употреба може сериозно да навреди на бебето.

Някои от продуктите, сочени като полезни за бебета, съдържат множество токсични съставки, които навлизат в организма на бебето и предизвикват редица алергични реакции или други опасни състояния и заболявания.

Кои са съставките, които задължително трябва да избягвате, купувайки продукти за бебето си?

Талк

Този прахообразен минерал се добавя в бебешката пудра. Използва се като средство за изсушаване, но е известен с дразнещото си действие за белия дроб. Освен това има доказателства, че талкът действа и канцерогенно.

Талкът обикновено се среща във формации с други вещества, например магнезиев силикат.

Много от съвременните компании за производство на продукти за бебета твърдят, че не употребяват талк в продуктите си, но все пак четете внимателно етикетите.

Добавени миризми

Миризмите се получават от редица вредни и опасни химикали за здравето. Често не се замисляме за това, а търсим други вредни вещества. Изкуствено добавените аромати не ни провокират да се усъмним в тях, защото ухаят приятно и на много хора не им хрумва, че може да са вредни.

Ефектите на ароматите могат да са различни – от алергични реакции, до обриви и дори астма.

Пропилен гликол

Това химическо съединение присъства в страшно много продукти, в това число и козметични изделия за бебета.

Той се абсорбира лесно от кожата и може да бъде силно канцерогенен. Пропилен гликол се използва дори в течности за чистачки, течности против обледеняване за самолети и същевременно в бебешки кърпички, шампоани, кремове.

Пропилен гликол се среща изписан и като PEG и PPG – съответно пропилен гликол и полипропилен гликол. Така че бъдете бдителни.

Свързани статии

1, 4 – диоксан

Този препарат почти никога не присъства в съставките на гърба на продукта, а влиза в състава на над 50% от продуктите за бебета. Известен е като етилов оксид, който е директен канцероген, предизвикващ най-вече рак на гърдата.

Парабени

За съжаление, парабените са навсякъде. Доказано канцерогенни съставки, те се намират в сапуни, измиващи средства, шампоани, кремове, лосиони, овлажнители, мокри кърпички.

Парабените представляват невротоксини, които влияят на репродуктивната система, разрушават баланса на жлезите с вътрешна секреция и дразнят кожата.

Триклозан

Всички продукти, обявени за антибактериални, трябва да предизвикат съмнение у вас, че може да съдържат триклозан.

Триклозанът е канцерогенен ендокринен разрушител и е вреден за околната среда. Той е мощен срещу бактериите и микроорганизмите, факт, но влияе изключително зле на имунната система, блокира естествената резистентност към вредни микроорганизми и отслабва сериозно защитните сили.

Триклозанът увеличава риска от алергии и дихателни проблеми.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
TRojka Ahilowa ( преди 9 години )
До дм: Вредно е лудите да са на свобода ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 3 rate down comment
дм ( преди 9 години )
не са тези вредните съставкивредно е бабички да взимат властта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар