Майчинство

Защо не трябва да сте „майка-орлица“?

Адмирирайте независимостта

05.12.2014г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Виждали ли сте от онези майки-орлици по детските площадки, които винаги преследват детето, тичайки след него във всеки момент, за да не падне? Да, тези майки, които винаги са с широко отворени обятия, готови да хванат палавника, преди да е паднал на земята. Онези майки, които са готови да коленичат с часове до детето, за да са сигурни, че няма да сложи нещо мръсно в устата си.

Ако се сещате за какво става дума или ако сте от тези майки – престанете да бъдете! За всички е ясно, че тези действия се предприемат от майките в името на живота и здравето на детето. Няма как да обвиним този порив!

Но е важно детето да порасне като независим, упорит и оправен човек. А това става от най-ранна и крехка възраст. Как?

Оставете детето да се справи само, както може

Не се чувствайте длъжни да му обувате обувките, ако вече е на възраст, в която може и само да се опита да го направи. Не го хранете с лъжица, ако е в състояние да я държи вече само. Това се отнася за всяко действие, което детето вече е овладяло или е на път да овладее. Така те свикват да се справят сами с трудностите, а това умение е едно от най-важните в живота.

Създайте безопасна среда около детето

Ако продължавате да се притеснявате, че детето може да се нарани, вместо да кръжите около него като истинска орлица и да викате „не прави това“, „не прави онова“, създайте безопасна среда, в която детето ще може да усъвършенства моторните и мисловните си умения без да се налага да се намесвате.

Свързани статии

Не се навъртайте натрапчиво около него

Упражнявайте надзор, но спазвайте дистанция, когато ситуацията не налага намеса. Бъдете там, покажете подкрепата си, но не се чувствайте длъжни да се намесвате във всеки момент. Водете детето на подходяща за възрастта му детска площадка и опасностите ще са по-малко.

Насърчавайте безопасните рискове

Не плашете детето с всевъзможни рискове, от които може да пострада. В детското въображение нещата могат да добият по-зловещи мащаби и така в бъдеще да убиете поривите му за поемане на рискове. Смелостта е важно качество в живота. Липсата на устойчивост и страхът могат да са пречка в много аспекти от живота на детето занапред.

Адмирирайте независимостта

Ако детето проявява стремеж към независимост и показва желание да се справи само, похвалете го и го насърчете. Може да се изкушавате отвътре да му помогнете или да го наставлявате, но спрете този порив, освен ако детето не залита в опасна посока.

Малките деца ще се научат да се справят със заобикалящия ги свят със или без ваша помощ. Въпросът е как ще се справят.

Коментирай