Майчинство

Хиперактивното дете – как да укротим немирника?

Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност не е безобиден

10.07.2015г. / 09 31ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Дълго време хиперактивните деца се смятаха просто за невъзпитани и палави хлапета, които не могат да се спрат на място и не слушат какво им се говори. Вече е ясно обаче, че става въпрос за сериозно, хронично състояние, което изисква помощ и психологическа подкрепа.

Всички познаваме и сме виждали такива свръхенергични деца, които сякаш постоянно се забъркват в неприятности и ежедневно поставят на изпитание търпението на родители, учители и съученици.

Вече е известно, че зад подобно поведение може да се крие заболяване: така нареченият Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), вид разстройство на възприятието. Това е причината подобни деца да са така разконцентрирани, трудно да следват указания, да не се съобразяват с околните (да ги прекъсват в разговор) и много лесно да се разсейват.

Симптоми, на които да обърнете внимание

Симптомите на СДВХ далеч не са безобидни – те могат да доведат до сериозни последици върху развитието на детето и върху живота му в дългосрочен план. Обърнете внимание дали в поведението на малкото се забелязва следното:

- Разсеяно и импулсивно поведение, особено когато детето е в група с други деца.

- Неспокойство и двигателна хиперактивност (наблюдава се още в ранна детска възраст). Детето не може да стои мирно и тихо на едно място.

- В учебния процес бързо възприема, но лесно пропуска същественото. Не слуша и не следва указанията на преподавателите, липсва му самоконтрол.

- Забравя вещите си (припряно е и е разсеяно).

- Бърза смяна на настроенията в много широка амплитуда (радост-тъга), а също и силни изблици на ярост, внезапна проява на чувства.

- Прекъсва събеседниците си, говори без задръжки.

- Понижено самочувствие (ниска самооценка). Нарушен социален контакт в отношенията. Лесно се обижда.

- Забавено развитие и др.

Заболяването е хронично

СДВХ се приема за хронично заболяване, тъй като близо половината от засегнатите деца продължават да проявяват симптомите и като възрастни. Слабата концентрация, липсата на самоконтрол, хиперактивността и безпокойството водят до това, че подобни деца през юношеството си са по-често наказвани и изключвани от училище, имат по-ниски оценки.

На по-късен етап в живота имат склонност към злоупотреба с алкохол, наркотици, конфликти с правосъдието. Има начини да се помогне обаче – дори и в тежките случаи, при това с щадящи организма средства, без странични ефекти.

Безопасно и деликатно лечение с хомеопатия

Конвенционалната медицина лекува СДВХ с комбинация от медикаментозно лечение и психологическа помощ. Често по лекарско предписание се прилага психо-стимулантът метилфенидат, който обаче има сериозни странични ефекти (загуба на апетит, проблеми със съня, психологически нарушения и др. нежелани за здравето реакции).

С помощта на хомеопатията може да се постигне ефективна намеса, като лечението е напълно безопасно и не води до привикване. Немският хомеопатичен съюз препоръчва Киндинорм – хомеопатичен комплексен лекарствен продукт, специално разработен за употреба при дефицит на вниманието и концентрацията, нервна раздразнимост, двигателна свръхактивност, затруднения в учението, нарушения на съня или общо изтощение. Подходящ е както за деца над една година, така и за възрастни. Киндинорм включва четири хомеопатични съставки:

Chamomilla (лайка) – намалява общата свръхвъзбудимост, при неспокойно състояние, трудно заспиване, свръхчувствителност (към шум, докосване и др.), упоритост и капризност, гняв.

Kalium phosphoricum – за баланс на нервната система, при нервно изтощение, нарушения на съня (кошмари, сомнамбулизъм), проблеми в училище.

Valeriana – с балансиращо и успокояващо влияние при неспокойство и непрекъснато желание за движение, свръхчувствителност, променливо настроение и противоречиви желания.

Staphisagria – при прекалена нервозност и изблици на гняв, лекува физически неразположения след потиснат гняв, при свръхчувствителност към критични забележки.

Хомеопатичният препарат има балансиращо действие при хиперактивни деца, както и в периоди, в които промени в живота и в околната среда са предизвикателство за емоционалния баланс на детето (при тръгване на детска градина или на училище, в пубертета и т. н.)

Киндинорм може да се употребява самостоятелно, както и заедно с друго предписано лекарство. Приемът е по 2 пилули, 1 – 3 пъти дневно, за деца от 1 до 5 год. (до настъпване на подобрение, след което се намалява честотата на приема). За деца след 6 год. – 3 пилули, 1 – 3 пъти дневно.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Към Анонимен 1 ( преди 4 години )
То едно време и *** и като тебе нямаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Към Анонимен 1 ( преди 4 години )
То едно време и *** като тебе нямаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Към Анонимен 1 ( преди 4 години )
Вижда се, че ти си от тъпичките деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 0 rate down comment
От личен опит ( преди 8 години )
Препоръчвам изпитано средство: увеличете физическото натоварване.За късмет живеем на морето и всеки ден си водя детето на морето от 17:00 до 20:00. За тези 3 часа не излиза от водата, тича по пясъка (това отнема много енергия), играе с други деца. След плажа 10 минути нагоре по баира към вкъщи, душ, вечеря и заспива. И на другия ден в детската градина не ми се оплакват госпожите. Поради други ангажименти пропуснахме плажа три поредни дни и пак пощръкля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9 rate up comment 2 rate down comment
Ааа ( преди 8 години )
Толкова дълга статия, за да разберем накрая, че е просто реклама на лекарство. Добър опит на маркетинговия отдел, за съжаление неуспешен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 11 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
Навремето нямаше "хиперактивни деца". Имаше разглезени, изпуснати деца, както и такива, за които се знаеше, че са просто тъпички и мамите им го приемаха без трагедии. Така че отговорът е - с бой и въдворяване в правия път в първия случай и с разбиране, че не всеки *** трябва да завърши виШе във втория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар