Майчинство

Знаци, че детето ви е тормозено в училище

Родителите трябва да са много бдителни

20.06.2017г. / 13 18ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Родителите често не знаят, че децата им са подложени на тормоз, защото децата премълчават истината. Някои го правят от срам, други от страх, трети – защото вярват, че го заслужават.

Когато се появи подобен проблем в училище или в средата, в която детето расте, налице са определени предупредителни знаци. Родителите трябва да са бдителни и да следят за промени в поведението на детето.

1. Детето ви не се интересува от неща, които са го забавлявали преди. Липсата на енергия, усмивки и удовлетвореност от интересите, които са били водещи за детето преди, подсказва за наличие на детска депресия.

2. Детето променя поведението си в социалните мрежи. Ако забележите, че е изтрило профила си или се страхува да се доближи до таблета, от който преди не сте могли да го отлепите, значи детето търпи тормоз онлайн. Погрижете се да разберете дали този тормоз идва от съучениците му или от непознат човек, който би могъл да се окаже потенциално опасен за здравето и живота на детето.

3. Детето има все по-чести пристъпи на главоболие и стомашни болки. Стресът причинява редица физически проявления и дори заболявания, сред които най-типични са главоболието и стомашните проблеми.

4. Детето губи много приятели. Децата в училище обикновено общуват на групи от по няколко. Ето защо, ако едно дете бъде тормозено и нарочено от другите за жертва, останалите също започват да се отдръпват от него. Ще забележите това по унинието, мълчанието, отдръпването от интересите на детето, липсата на търсене по телефона от страна на приятелите му/ѝ.

Свързани статии

5. Детето изпитва страх да отиде на спортната площадка. Ако досега то е обичало да играе футбол с другите деца или някакъв друг вид спорт, който се практикува в часовете по физическо възпитание, и изведнъж започне да страни от часовете, значи определено има някакъв проблем. Проучете дали не става дума за тормоз от страна на останалите деца, подигравки за несправяне със спорта или друг тип проблеми.

6. Детето е зле настроено към самото себе си. Тормозът в училище често предизвиква понижено самочувствие, а в тежки случаи дори презрение към собствената личност и тяло. Ако родителите не забележат тези симптоми навреме, може да се стигне до фатален изход.

7. Детето започва да тормози други деца. Понякога се случва така, че жертвата на тормоз започва да проявява агресия към други деца, несъзнателно копирайки модела, който търпи върху себе си. От изключителна важност е да се разбере причината за проявите на агресия у детето, за да се работи в правилната посока.

Снимка: pexels

Коментирай
Свободно време