Майчинство

Детската кухня – за и против

11.01.2008г. / 11 01ч.
Аз жената
Детската кухня – за и против

Ако попитате 10 майки в градинката дали искат да се запишат за храна от детската кухня, поне 9 от тях ще кажат твърдо и уверено “Да”, ако не са се записали вече.

Забелязала съм, че повечето майки изобщо не се замислят преди да вземат това решение. В същото време ще избират блуза поне 10 минути.

Ако попитате майките защо се записват за храна от казан, отговорите варират от “За 2 лв./ден (условно, не знам цените) му взимам 3 яденета – то това си е без пари”, до “Нямам време да готвя” или “Не мога да измислям манджи всеки ден”. За мен тези причини са неприемливи. Всъщност, аз така и не намерих достатъчно основателна причина, за да се запиша и аз за храна от детска кухня.

Няма да ви казвам дали да си храните бебето с храна от казан, само ще ви кажа защо аз не го направих. Причините са няколко – една съществена и 1-2 дребни.

Дребните причини, които са по-скоро следствие от основната:

В детската кухня се ходи в определен час – 12.00 – зиме и лете, в студ и пек. Ако те няма – губиш дажбата. Винаги съм се чудила на майките дето правят невъзможни комбинации с приятелки, баби и т. н., за да успеят. Мен лично, висенето на опашка под час не ме кефи. Бих вложила същите усилия и комбинативна мисъл в готвене на детска храна. Да не говорим, че не винаги тези маневри са приятни и удобни и за децата. Когато имаш бебе не разполагаш с времето си.

Никой не може да ме убеди, че онази храна там с нещо превъзхожда или дори е равна на тази, която ще приготвя аз :)

Голямата причина. Тя е част от цялостната ми философия за отглеждане на деца, в частта за храненето :), а именно:
Когато детето стане на 2 годинки тръгва на ясла. В краен случай – на 3 год. тръгва на детска градина. Там яде храна, сготвена в казан – един за всички – като в казармата. Там нямам никакво влияние върху храната. Единственото, което мога да направя е да осигуря качествена храна по моите разбирания за следобедна закуска (като го вземам от градина) и вечеря.

Когато детето тръгне на училище, обикновено се храни на стол или си носи сандвич. Малко са децата, които се прибират за обяд у дома. Още по-малко са тези, които у дома ги чака нещо сготвено за обяд.

Когато стане студент – храна от казан, комбинирана със сандвичи. Сготвеното е рядкост.

Когато тръгне на работа – храна от казан, сандвичи. Готвено – вечер, евентуално, ако има кой да го сготви.

Първите 2-3 години от живота на детето са тези, в които то има шанс да НЕ яде храна от казан, а повечето майки с лекота отнемат тази привилегия. Това е и времето за формирането на хранителните и вкусови навици на децата. Затова готвех на децата си ново и различно ястие всеки ден, особено в първите 4-5 години.

Помагах си с купени пюрета в частта “Спанак” и частта “Риба”. И при пътуване, естествено.

Храни и навици, от които лишавах децата си съзнателно.
Зрънчо, чипс, снакс, тестени изделия – кифли, банички, кроасани, солети и т. н.

Заради тези храни и мнението ми за детската кухня нямах приятелки сред майките в градинката. Като извадеха нещо такова, аз си хващах хлапето и се махах.

Така и не разбрах начина им на съществуване – цигари, семки и клюки на пейката, а децата в количките набиват от гореизброените залъгалки, само и само да мълчат. После като проходиха децата, към “цигари, семки и клюки” се добави и викането по децата от пейките да не правят това или онова.

Аз заменях тези неща с плодове и зеленчуци. И сега децата ми няма да се сетят, че им се яде нещо такова, но за плодове се сещат и ако няма – надават вой.

Храни, разрешени от време на време, колкото да не е “без хич”.
Желирани бонбони и Кока-Кола (и останалите газирани напитки).
Казват, че хранителния желатин е полезен заради пектина, който съдържа. Не знам.
Газираното избягвам не заради газировката, а заради пълната липса на качества в продукта.

Храни, разрешени винаги и (почти) по всяко време, за ужас на останалия свят.
Шоколад.
Разрешавам на децата си шоколад от преди да навършат 1 годинка. Ползвам шоколад когато децата са болни, особено ако е нещо стомашно и е съпроводено с повръщане и разстройство. Шоколадът действа затягащо на стомахчетата. Пробвала съм този ефект не веднъж и върху възрастните членове на семейството ни. Усвоява се много бързо и обикновено децата не го повръщат обратно, а освен това им доставя енергия. Естествено дозата е по едно блокче на час. Всяко нещо, с което се прекалява – вреди.

У дома винаги има чист млечен шоколад. Противно на очакванията, децата не прекаляват с него. Ако единия ден ядат повече, после с дни не се сещат за него.

Нещо любопитно, прочетено някога някъде:
Как да направим на децата си максимално балансирано меню?
Оставяме децата си сами да го направят и не ги насилваме. Учени и лекари (не в България) са правили експеримент с две групи деца от дом за деца без родители (те са им пред очите непрекъснато).

За децата от група А, диетолозите са съставили “идеалното меню” и са наблюдавали децата – дали им харесва, колко ядат, как се развиват.

Децата от група Б са били оставени да се хранят според предпочитанията си. Предлаган им е избор от видове храни за всяко хранене – закуска, обяд и вечеря.

Накрая се оказало, че децата от група Б са се хранили по-балансирано, отнесено към съответния период от време, от децата от група А.

Този факт ми е чудесен помощник в борбата с бабите, които насилват децата да ядат. :)

www.leeneeann.info/blog

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Rossi ( преди 11 години )
Aman ot "idealni" mayki!!! I moite detsa ot kazan sa yhraneni.I kakto beshe ot kazan, vse mestse, ribka i t.n. I deserti i supichki i pr. I vmesto da gubya chasove v izmislyane i prigotvyane na parvo, vtoro i treto, az se radvah na detsata si, razhozhdah se s tyah, varsheh i kup druga rabota, ako vremeto beshe losho. I sega sa si zdravi i silni detsa. A nima razhodkite, kogato pipat navsyakade i mikrobi polepvat po rachichkite, ne sashto tolkova "vredni", kakto i kazanite v detskite kuhni? A mozhe bi tryabva da zatvorim detsata si u doma, za da gi predpazim ot uzhasniya mrasen svyat navan??!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
vania ( преди 11 години )
i moite deca iadat ot 'kazan'no sa dobre razviti i zdravi chips i zran4o i az ne davam no hodia na kuhnia ne zaradi kluki a za6toto imam 2 deca na 10 i 1 godina niamam babi i dori rabotia kak da stane
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
петя ( преди 11 години )
голямата ми дъщеря яде от кухня,бях мн доволна,даже накрая вземах по 2 купона,но не защото да пуша или клюкарствам,а да имам повече време за нея-за игри,разходки,детето е здраво и умно,какво като е яло от"казан",на ресторант не ядеш ли от казан.малката походи малко,за сега съм я спряла-много е заледено,пък и от храната на 1 гр не съм мн доволна,яде пюрета и и готвя,но като се позатопли ще я запиша на 2 гр,ако е добре-оставаме.сега с 2 деца имам мн ангажименти,уча,домакинство и тн,не е мързел,но в края на краищата нямам време за цял ден над печката,това което го е писала тази ,е префърцунено и глупаво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мирослава ( преди 11 години )
Да крайно против детската кухнякогато детето ми беше на 8 месеца решихме и ние като всички около нас да я запишем да "казана" след втория ден вдигна температура 40 градуса повръщане и разстройство и не ядеше -така една седмица после около 10 дни бяха празници и не вемахме от кухнята ядене и след като започняхме пак на втория ден -40 градуса темепратура разстройство повръщане-пак седмица лечение без ядене от кухнята и нали сме *** и упорити родители-уж полезни неща готявт пак взехме и пак същата ситуация след дентова ни убеди че има нещо в детската кухня което не позволява на нашето дете да я ядеот тогава е на бабина и мамина манджа а шоколад яде от няколко месечна възраст-предимно милка детски или киндер никой не е в състояние да я накара да яде повече от колкото иска днес може да хапне цял шоколад но пък в следващите два три дни изобщо да не го вкусинай-добре е да оставим децата да ядат това което те искатвключително пържени картофи-естествено приготвени в чиста нова мазнина-само за тях -нищо няма да им стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Радостина ( преди 11 години )
Страхотно! Напълно съм съгласна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Даниела ( преди 11 години )
Благодаря ти за положителния коментар, polia vasileva. На много майки този начин на живот и гледане на децата им се струва труден, но се радвам, че има хората с моя начин на мислене. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
gin4e ( преди 11 години )
Поздравления!Аз също не съм си записвала второто дете на детска кухня.Направих тази грешка с първото и то отказваше да я яде.след което започнах да и готвя.Благодарение на тизи принципи като вашите моите деца рядко посягат към солети чипс или вафли.И за щастие моите баби не насилват децата ми да ядат.аз като вас също позволявам по малко шоколад,но те не му налитат винаги.Чудесно е все пак че има и други майки с такова мислене. Спожелания за всичко добро-една майка от Пловдив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
polia ( преди 11 години )
zdraveite! ISKAM OT IMETO NA VSI4KI MAIKI DA VI POZDRAVIA ZA 4UDESNIAT NA4IN NA JIVOT,KOITO PREDOSTAVAITE NA DECATA SI!VIE STE EDNA 4UDESNA JENA I PREKRASNA MAIKA!PRODALJAVIATE VSE TAKA!DANO PONE MAIKITE KOITO IMAT VAZMOJNOST I VREME DA SE ZAMISLIAT,ZA6TOTO DECATA SA SAZDADENI ZA DA NI RADVAT!A KAK 6TE NI RADVAT AKO NE SA ZDRAVI I NE SE HRANIAT PALNOCENNO!BLAGODARIA VI OT SARCE,4E NI NAU4IHTE NA NE6TO!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар