Майчинство

Детската кухня – за и против

11.01.2008г. / 11 01ч.
Аз жената
Детската кухня – за и против

Ако попитате 10 майки в градинката дали искат да се запишат за храна от детската кухня, поне 9 от тях ще кажат твърдо и уверено “Да”, ако не са се записали вече.

Забелязала съм, че повечето майки изобщо не се замислят преди да вземат това решение. В същото време ще избират блуза поне 10 минути.

Ако попитате майките защо се записват за храна от казан, отговорите варират от “За 2 лв./ден (условно, не знам цените) му взимам 3 яденета – то това си е без пари”, до “Нямам време да готвя” или “Не мога да измислям манджи всеки ден”. За мен тези причини са неприемливи. Всъщност, аз така и не намерих достатъчно основателна причина, за да се запиша и аз за храна от детска кухня.

Няма да ви казвам дали да си храните бебето с храна от казан, само ще ви кажа защо аз не го направих. Причините са няколко – една съществена и 1-2 дребни.

Дребните причини, които са по-скоро следствие от основната:

В детската кухня се ходи в определен час – 12.00 – зиме и лете, в студ и пек. Ако те няма – губиш дажбата. Винаги съм се чудила на майките дето правят невъзможни комбинации с приятелки, баби и т. н., за да успеят. Мен лично, висенето на опашка под час не ме кефи. Бих вложила същите усилия и комбинативна мисъл в готвене на детска храна. Да не говорим, че не винаги тези маневри са приятни и удобни и за децата. Когато имаш бебе не разполагаш с времето си.

Никой не може да ме убеди, че онази храна там с нещо превъзхожда или дори е равна на тази, която ще приготвя аз :)

Голямата причина. Тя е част от цялостната ми философия за отглеждане на деца, в частта за храненето :), а именно:
Когато детето стане на 2 годинки тръгва на ясла. В краен случай – на 3 год. тръгва на детска градина. Там яде храна, сготвена в казан – един за всички – като в казармата. Там нямам никакво влияние върху храната. Единственото, което мога да направя е да осигуря качествена храна по моите разбирания за следобедна закуска (като го вземам от градина) и вечеря.

Когато детето тръгне на училище, обикновено се храни на стол или си носи сандвич. Малко са децата, които се прибират за обяд у дома. Още по-малко са тези, които у дома ги чака нещо сготвено за обяд.

Когато стане студент – храна от казан, комбинирана със сандвичи. Сготвеното е рядкост.

Когато тръгне на работа – храна от казан, сандвичи. Готвено – вечер, евентуално, ако има кой да го сготви.

Първите 2-3 години от живота на детето са тези, в които то има шанс да НЕ яде храна от казан, а повечето майки с лекота отнемат тази привилегия. Това е и времето за формирането на хранителните и вкусови навици на децата. Затова готвех на децата си ново и различно ястие всеки ден, особено в първите 4-5 години.

Помагах си с купени пюрета в частта “Спанак” и частта “Риба”. И при пътуване, естествено.

Храни и навици, от които лишавах децата си съзнателно.
Зрънчо, чипс, снакс, тестени изделия – кифли, банички, кроасани, солети и т. н.

Заради тези храни и мнението ми за детската кухня нямах приятелки сред майките в градинката. Като извадеха нещо такова, аз си хващах хлапето и се махах.

Така и не разбрах начина им на съществуване – цигари, семки и клюки на пейката, а децата в количките набиват от гореизброените залъгалки, само и само да мълчат. После като проходиха децата, към “цигари, семки и клюки” се добави и викането по децата от пейките да не правят това или онова.

Аз заменях тези неща с плодове и зеленчуци. И сега децата ми няма да се сетят, че им се яде нещо такова, но за плодове се сещат и ако няма – надават вой.

Храни, разрешени от време на време, колкото да не е “без хич”.
Желирани бонбони и Кока-Кола (и останалите газирани напитки).
Казват, че хранителния желатин е полезен заради пектина, който съдържа. Не знам.
Газираното избягвам не заради газировката, а заради пълната липса на качества в продукта.

Храни, разрешени винаги и (почти) по всяко време, за ужас на останалия свят.
Шоколад.
Разрешавам на децата си шоколад от преди да навършат 1 годинка. Ползвам шоколад когато децата са болни, особено ако е нещо стомашно и е съпроводено с повръщане и разстройство. Шоколадът действа затягащо на стомахчетата. Пробвала съм този ефект не веднъж и върху възрастните членове на семейството ни. Усвоява се много бързо и обикновено децата не го повръщат обратно, а освен това им доставя енергия. Естествено дозата е по едно блокче на час. Всяко нещо, с което се прекалява – вреди.

У дома винаги има чист млечен шоколад. Противно на очакванията, децата не прекаляват с него. Ако единия ден ядат повече, после с дни не се сещат за него.

Нещо любопитно, прочетено някога някъде:
Как да направим на децата си максимално балансирано меню?
Оставяме децата си сами да го направят и не ги насилваме. Учени и лекари (не в България) са правили експеримент с две групи деца от дом за деца без родители (те са им пред очите непрекъснато).

За децата от група А, диетолозите са съставили “идеалното меню” и са наблюдавали децата – дали им харесва, колко ядат, как се развиват.

Децата от група Б са били оставени да се хранят според предпочитанията си. Предлаган им е избор от видове храни за всяко хранене – закуска, обяд и вечеря.

Накрая се оказало, че децата от група Б са се хранили по-балансирано, отнесено към съответния период от време, от децата от група А.

Този факт ми е чудесен помощник в борбата с бабите, които насилват децата да ядат. :)

www.leeneeann.info/blog

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Тони ( преди 11 години )
Здравейте *** :) чета и се усмихвам... в момента чакам третото си дете, което живот и здраве ще бъде породено с брат си. Така че предполагам се досещате, че темата с детската кухня ми е доста близка. Дъщеря ми е вече голяма, скоро съвсем ще влезе в тиин възрастта, но благодарение на детската кухна започна да се храни... после и детската градина помогна малко в това отношение, макар и до сега да си е доста злоядо дете. Със синът си, който е на годинка и малко отгоре... ползвахме частна млечна кухня - повярвайте ми - добре пари плащахме, което не беше гаранция че ще получим качествена храна. С голямо учудване установих, че вече в пилешките супи за бебета се слага царевица!!!! Сега сме на държавна кухня, и съм малко по доволна... но не мисля, че съм от майките които на всяка цена правят всичко възможно да вземат кухнята. Има дни в които заради времето или други причини пропускаме... А да, пропуснах да спомена, че освен всичко друго и работя, а синът ми го гледа детегледачка, която за моя голяма радост готви много вкусни манджички. Исках само да спомена и че, не е етично и нормално, която и да е от нас да коментира другите майки... всяка от нас трябва сама да намери най доброто за своето дете и сама да прецени това. Няма лоши или добри майки, има такива които малко повече се вдетеняват и такива, които гледат на децата само като техни майки, не като някогашни деца..... Успех на всички вас, без значение дали готвите вкъщи (макар че замразяването май не е най доброто за детската храна) или ползвате детска кухна. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Лидия ( преди 11 години )
Явно единно мнение по въпроса няма да има!Някъде готвят добре, някъде готвят зле. Аз ползвам храна от детската кухня от около две седмици, за сега ястията са добри - не са загоряли или миризливи:))Всъщност десерт не взимам, давам млечна каша за следобеда. Естествено, че ако не е хубава храната няма да я давам на детето, но докато я приема ще си взимаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Анна ( преди 11 години )
От 2 месеца ползваме услугите на детската кухня в близост до нас. Системно, поне веднъж седмично, се ПРЕДЛАГА ЗАГОРЯЛО основно ядене или десерт, а понякога и двете. Естествено не давам споменатите манджи на детето си, защото не смятам, че здравето му може да бъде на равностойността на 0,50 лв. Споделих наблюденията си с майки и баби, взимащи храна от въпросната кухня и какво беше учудването ми, когато те ми заявиха, че не помирисват храната преди да я дадат на децата си, да не говорим, че още докато храната се разсипва по съдовете,а и с последващото отваряне на капака на буркана те лъхва характерния аромат.На "готвачките в кухнята" направих ИНТЕЛИГЕНТНА констатация /забележете, че не употребявам думата забележка или скандал/ за качеството на предлаганата храна в определени дни. Това което ме шокира беше признанието от тяхна страна, че зареждането им било централизирано и им доставяли НЕКАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ.Вместо това да предизвика съответна реакция в майките и бабите, чакащи с бурканчета в ръка след мен, една от майките с горд тон заяви, че и тя загорява млякото, когато прави крем за детето си.Е НЕ ЗНАМ МИЛИ МАЙКИ, КОЙ КАК ГЛЕДА ДЕЦАТА СИ, НИТО ОБИЧАМ ДА МЕ СЪВЕТВАТ, НИТО АЗ ДА ДАВАМ СЪВЕТИ, НО СЪМ ШОКИРАНА ОТ ОВЧЕДУШИЕТО, БЕЗХАБЕРИЕТО И ЦИНИЧНОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ДЕЦАТА НИ НЕ САМО ОТ СТРАНА НА ИНСТИТУЦИИ, НО И ОТ СТРАНА НА САМИТЕ РОДИТЕЛИ. АЗ ЛИЧНО ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ПОЛЗВАМ УСЛУГИТЕ НА ПОДОБНИ КУХНИ, ЗАЩОТО СМЯТАМ, ЧЕ МОГА СЪВСЕМ СПОКОЙНО ДА ПРЕДОСТАВЯМ НА ДЕТЕТО СИ КАЧЕСТВЕНА И РАЗНООБРАЗНА ХРАНА С ОТЛИЧНО КАЧЕСТВО, СГОТВЕНА ОТ МЕН.В началото бях на мнение, че не е възможно да не се следи за качеството на продуктите и приготвената храна в подобни кухни, но явно истината е друга. Наистина бих могла да осигуря на детето си много повече от бульон с 1/3 съдържание на брашно, пък било то и за 0,50 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
MAGDALENA ( преди 11 години )
A OTNOSNO KLIUKITE I SEMKITE IZOB6TO NE SE ZANIMAVAM S TEZI NE6TA VZEMAM SI HRANATA I ZAMINAVAM.NE SE SABIRAM S MAIKITE ZA6TOTO IMENO SAMO TOVA PRAVIAT POVE4ETO OBSAJDAT DRUGATA I DETETO I DETO V MOMENTA GI NIAMA.I KAKVA MARKA EDI SI KAKVO POLZVA I 4E NEINOTO E NAI NAI.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Magdalena ( преди 11 години )
Здравейте на всички *** за и против детската кухня. Живеем в свободна страна в която всеки си има право на избор и мнение. Аз имам дете момиченце на 1,5 месеца. и ползваме услугите на детската кухня поради няколко причини. Вкусно. Разнообразно. Съгласувано с технолози в сферата детско хранене. Много ароматна става храната когато в един казан се сложат 5 пилета бульона става много наситен и едва ли някой би могъл да постигне такъв резултат в домашни условия. А дали Даниела мисля се казваше майката която е против си храни детето здравословно може да се поспори за това. Дасе дава шоколад преди 1 година е доста груба грешка. Кока кола ха за какво говорим. Може и да си мислите че сте права. Но не сте права за това, че ние останалите сме некви простакеси така ли. Ако вие можете да готвите разнообразни храни всеки ден. Супички основно тн. др. ок вие сте една добра готвачка. Но поне се постарайте да пробвате храната от една такава кухня и тогава правете изводи и заключения. Елате във Варна да видите. Едвали хиляди майки са простакеси и не знаят как да си гледат децата. А, да забравих че вие сте най-великата майка на България, която си гледа най-здравословно децата ха, като им дава шоколад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Даниела ( преди 11 години )
Нека започна с това, че всеки има право на мнение, което трябва да се уважава, без значение дали съвпада или не с нашето!Все пак не е коректно да се "етикират" хората с разни епитети, най-малко авторкота на статията - Даниела е писала за това по какъв начин е изградила отношение на децата си към здравословното хранене/според нейните разбирания/ В статията има много положителен опит, но ми се струва и малко крайна. Прилича ми на призив от рода на МАЙКИ, ХРАНЕТЕ ДЕЦАТА СИ ВКЪЩИ, ИНАЧЕ СТЕ ЛОШИ МАЙКИ или ДОЛУ ДЕТСКИТЕ КУХНИ.Но все пак нека и аз да понапиша малко:)По отношение на частта за часовете на детската кухня в Пазарджик например са от 11.30 до 13.30 и бързо става разливането на храната. Друг е въпросът, когато трябва да се взима храна във време през което не е възможно да отидеш с детето си или няма на кого да го оставиш. Освен това има период, в който на детето е необходимо малко количестно супа и/или второ ястие и в случая тогава е по-лесно да се вземе храна от кухнята, което е за предпочитане от предварително замразени малки порцийки във фризера. Най-добре е за децата прясно приготвената разнообразна хранал Безспорен е фактът, че домашно приготвената храна е за предпочитане пред тази в кухни, столове, заведения и прочие. Но...нека не забравяме, че в тези така нарчени "казани" има официално определни изисквания по отношение на месечни менюта, хигиена при приготвянето на храната, кулинарната обработка на продуктите, режим на стерилизация на съдовете, контрол на здравното състояние на персонала, оставят се проби от храната, които се пазят 72 ч и прочие. Друг е въпросът доколко тези изисквания се спазват:)По отношение на сравнението между храната приготвяна в детската кухня и тази в домашна обстановка, трябва да се има предвид, че ако и на двете места се спазват всички необходими изисквания, разлика между тях не съществува. Дори по отношение на някои технологични моменти детските кухни превъзхождат възможностите на семейната кухня. Но, както знаем дори и да взимаме храна от детската кухня не може да задоволим хранителния режим на децата, така че трябва да се потрудим и по домашному:)Браво на Даниела Соколова, че е успяла да готви на децата си всеки ден в продължения на 4-5 год. Все пак нека не забравяме, че повечето майки се възползват от 2 год платено майчинство/ някои дори и по -рано, поради липса на финанси/ и след това тръгват на работа и някак си не би им било възможно колкото и да искат да готвят на децата си ежедневно. Похвално е, че Даниела е успяла да научи децата си да консумират плодове и зеленчуци! и ги предпочитат пред другата нездравословна храна. Колкото до "семките, клюките и цигарите, викането" все пак това зависи от манталитета на майките, нооо това е друга тема ..мисля. Накрая искам само да кажа на всички майки - ДАЛИ ще храните детето си от "казана" или с домашно приготвена храна, дали ще давате захарни изделия, чипсове и други "вредни" храни зависи най-много от степента ви на информираност по отношение на хранителният режим през различните възрастови пероди, опита на другите майки и т.н има доста книжки, в които може да се поучим:))) УСПЕХ НА ВСИЧКИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Христина ( преди 11 години )
Я стига глупости. Вкусът на децата непрекъснато се мени. Освен това всичко е строго индивидуално. Третото ми дете мрази плодове, но обожава пресен чесън, ряпа и праз. Какво, да го храня само с това ли? Най-голямото ми дете не близваше шоколад, докато не влезе в тийн-а. А детската кухня в Бургас е горе-долу. По десетобалната - 4 или 5. В общи линии - децата ми се хранят с домашно приготвена храна, но обикновено в неделя си приготвям заготовки за цялата седмица и ги замразявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
мама от София ( преди 11 години )
Даниела,много добре си описала всичко,като за книга е.Моето бебче е на шест месеца.Чудех за детската кухня,но сега като прочетох написаното от теб и повечето коментари смятам на моето бебе след четири месеца да си му готвя аз. Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
desi ( преди 11 години )
за твърденията ви относно детската кухня съм склонна да се съглася до някаква степен,но не напълно.А за шоколада не е вярно,че действа затягащо и съм напълно против да се дава на деца под 2 годишна възраст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ева ( преди 11 години )
здравейте!аз също искам буквално да се оплача от детската кухня.повечето от приятелките ми записват децата си под предлог,че нямат време и им излиза по-евтино.аз реших да опитам.но това,което ме накара да се откажа,беше наличието на сол в гозбите.чела съм,че не трябва да се дава сол на деца под една година,а моето беше на девет месеца.плюс това се оказа,че за деца на две години и за деца под една година храната е абсолютно еднаква("казана").е,кажете ми как да продължа?взимах кухнята десет дни,защото я бях платила предварително.другата причина да се откажа беше,че в действителност на знам какво слагат в храната и как я готвят.относно свободното време,аз съм студентка наред с майчинството и съвсем не мога да се похваля с много време.но в интерес на истината си го спестявам,когато готвя на детето си,а и съм сигурна в начина на приготвяне и съставките.честно казано,не бях чела досега статия против кухнята,но съм приятно изненадана,защото това,което прочетох,е точно моето мнение по въпроса.не можете да си представите колко ме зарадвахте!!!страхотни сте!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар