Бременност

Бременност седмица 14: Размърдай се, бебче!

29.04.2010г. / 09 48ч.
Аз жената
Бременност седмица 14: Размърдай се, бебче!

Продължава от Бременност седмица 13: Чао първи триместър!

Бебе: Не е ли страхотно – ти и твоето бебе вече сте във втория триместър, а и в предстоящите седмици то ясно ще ти покаже, че е тук. Бебето вече движи цялото си тяло, но ти все още не го усещаш, тъй като е прекалено малко. Все пак при преглед на ехограф ще видиш как мърда крака и ръце. От сега можеш да си запазиш час за триизмерен ехограф, защото през 16 седмица ще може да се види дали твоят наследник е господин или госпожица. През настоящата седмица бебето започва да движи очите си, макар и със затворени клепачи. Вече може да прави всякакви гримаси. Сладката промяна тази седмица е, че то може да хваща с малките си ръчички и да си смуче палеца.

Мама: Каква е прогнозата за втория триместър? Предстои концентрация на бебешки ритничета, които ще станат постоянни през третия триместър, когато матката съвсем му отеснее. Ако сега почувстваш, че имаш газове или че ти куркат червата може да се окаже, че това всъщност е малкият човек, който ти казва “здравей”. Ще си по-наясно кога рита, когато стане по-активно (никога няма да забравиш това специално усещане). По-малко вълнуващите новини са, че през втория триместър може би ще усетиш главоболие, замайване и болки в гърба. С напредването на бременността болката в гърба ще се увеличава, поради трупането на килограми, но и за това си има хитринки – възглавници за бременни, които ще облекчат неудобството през нощта. Задържането на течности също е характерно за този период, който обикновено води до подуване на пръстите, глезените и краката. Това са съвсем нормални симптоми на бременността, за които не бива да се тревожиш. Въпреки тези неудобства вторият триместър е описван от бъдещите майки като най-приятния от трите – сутрешното гадене е изчезнало, изглеждаш и се чувстваш бременна, но все още не си се превърнала в гигантски мамут.

* * *

Бременност седмица 1: В началото...
Всичко за бременността

Коментирай
12 rate up comment 1 rate down comment
Десислава ( преди 11 години )
Това е първата ми бременност и е прекрасно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12 rate up comment 1 rate down comment
нели ( преди 11 години )
Аз съм на 38г.и това ми е втора бременност.Чувствам се прекрасно,въпреки възрастта.Всички изследвания са перфектни.Първата ми бременност беше преди 12г.,но сега всичко е по-осъзнато.Ако някоя жена се притеснява да зачене мога да икажа да не се притеснява.Нима по-малък е риска ако си на 16г.Успех на всички и не се бавете!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време