Свободно време

Подкрепят жените в науката с 5 000 евро

22.06.2010г. / 17 29ч.
Мария Дуковска
Подкрепят жените в науката с 5 000 евро

Българските жени, които се занимават с научни изследвания, ще имат възможност да кандидатстват за стипендия в размер от 5 000 евро. Това стана ясно на пресконференция, дадена от Бриджит Стрейлър, генерален мениджър на Лореал България, проф. Анастас Герджиков, зам.-ректор по акредитация и следакредитационен контрол в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Станислава Нишкова от Департамент към Национална комисия за ЮНЕСКО. Тези три страни по проекта на козметичната компания "За жените в науката", подписаха официален протокол за сътрудничество.

От 1998г. Лореал отпуска стипендии на жени, занимаващи се в областта на науката в над 40 страни по света. България е поредната държава, в която амбициозната програма стартира. Според Бриджит Стрейлър ние няма да сме и последната страна, където това се случва. Тя допълни, че очаква с нетърпение да види българските кандидатури и техните научни постижения, като у нас ще бъдат отпуснати две стипендии от 5 000 евро всяка. Парите ще бъдат отпуснати на кандидатките, за да продължат да развиват научните си изследвания и разработки.
 
Ако искате да кандидатствате за стипендията, ето какви са условията:

Трябва да сте жена до 35 години;
Трябва да имате научна степен докторант или доктор;
Трябва да се занимавате в сферата на естествените науки, това изключва, разбира се, математиката.

Кандидатите за стипендии по програмата ще могат да подадат заявленията си от днес до 1 септември 2010 г. в Националната комисия за ЮНЕСКО в България или на имейл адрес: snishkova@mfa.government.bg. Проектите ще бъдат оценявани от професионално жури с председател проф. Анастас Герджиков и членове, експерти в областта на науката.
В момента програмата включва както международни стипендии за жени докторанти в областта на естествените науки, така и национални стипендии за проекти, които се провеждат самостоятелно във всяка страна. Стипендии от 5000 евро ще бъдат отпускани като поощрение за жени, които ще продължат да се занимават с наука в родните си страни.

* * *

Петя Димитрова стана Бизнес дама на годината
Равни заплати за мъжете и жените
Наградиха българка с европейска награда за жени-лидери
Равни възможности на жените. Сега!

Коментирай