Семейство

Моите три прекрасни коледни подаръка

23.11.2010г. / 15 29ч.
Аз жената
Моите три прекрасни коледни подаръка

Прекрасните ми подаръци за Рождество са няколко. Първият е срещата с любимия мъж на Коледа 2006-а. Вторият- новината, че съм бременна малко преди Коледата на 2007а. Третият- бебе Марти, което се заглеждаше в елхата на Рождеството през 2008а.... На тази той ще бъде на 2 г. и половина. Чакаме я с нетърпение. Гледаме я по филмчетата за Мики маус. Разпознаваме и назоваваме Дядо Коледа. Набелязваме желаните неща.

„НА КОЛЕДА СТАВАТ ЧУДЕСА“ е клише, което и тази година ще ни повтаря всяка от американските продукции на празника Рождество Христово. Защото и Коледата ни е все по-комерсиална и пълна с чужди културни влияния, както и ежедневието ни. А дали наистина стават чудеса точно по това време на годината?!

Когато навън е студено, стъмва се рано, падат мъгли и слънцето липсва имаме нужда от светлина. Електрическа, която да огрява вечерта и нощта ни с красиви цветни лампи и свещички, да разпръсва тъмнината и студа. И духовна, която сгрява душите и сърцата ни... Дали породена от чорапчетата с подаръци или от Любовта, топлината и уюта, които Коледата създава събирайки семействата около Свещеното дърво и трапезата?

Споменах в началото на есето си моите чудеса – двамата ми мъже... А иначе чудесата по Коледа „летят“ заедно с Рудолф и Добрия старец от телевизионния екран... АМА НИЕ ИМАМЕ НУЖДА ОТ ТЯХ! Чудесата на семейния уют и любов на 24 и 25 декември, изразени и с подаръците под елхата.

Коледата е магична ( и снежна, поне на филм винаги :). Особено с деца и голямо семейство. За самотните хора тя обаче може да бъде депресивна, защото напомня за самотата извън работата. Съвсем като по американските филми- сам/а вкъщи на Коледа, приглушена светлина, досадна тишина и изведнъж.... О, Чудо! Я Рудолф ще долети, я подарък ще падне през комина, я любимият ще застане на прага. В опит да спечели Любовта.

АЗ МИСЛЯ, ЧЕ ЧУДЕСА СЕ СЛУЧВАТ. А дали са свързани със зимното слънцестоене на Коледа?! Преди 4 години на Коледно парти срещнах Любовта, Новата година плахо посрещнахме заедно, а сега имаме най-големия и приятен подарък -син, който крачи и говори.... Отговорът оставям на вас, читателките на az-jenata.bg.

И още един въпрос към всички вас. Забравихме ли покрай чорапчетата и подаръците от мола колко е чудесна Българската Коледна традиция? Захранването с врабче след поста, гадаенето с подарените орехчета, песните на коледарите? Май да.. Известно е, че представата на нашите деца за Дядо Коледа е наложена от рекламите на известна безалкохолна напитка. Но този летящ Белобрад старец и чорапчетата с подаръци са все чужди културни традиции.. А ритуалите, коледните песни и персонажи, обединени в една приказна традиция от нашата си „земя като човешка длан“... май забравихме. Нека подкрепим Българската Коледа като традиционен ритуал, не само като кампания! Като я припомним на децата си, на себе си, съседите, приятелите..... Нека приказното в нея бъде българско този път.

Иска ми се на Коледа да се помолим- за здравето на всички деца, за повече доброта и справедливост. За това Любовта да докосне всичките ми самотни приятели.... Да можем да обичаме и даряваме всеки ден, не само на Коледа. Да дарим дреха, усмивка, цвете, увереност. Да съхраним Вярата и Любовта, тогава чудеса наистина ще се случват. Всеки ден. Весела Коледа!

* * *

Участва в конкурса Моят най-хубав подарък за Коледа
Сътвореният от нас самите подарък е най-истински
Коледното влакче
Вълшебните коледни флумастри
Всичко, което исках се сбъдна
За коледната магия...
До дядо Коледа
На Коледа стават чудеса, но само ако станем по-добри
Коледа е празник, на който да сме заедно
Валеше сняг, имаше подаръци за всички
Коледно щастие
Коледното вълшебство е в семейството
„Коледна песен“
Моята Коледа
Дар от Бога
На Коледа стават чудеса и любовта е едно от тях
Из дневника на Дарина, IV клас
Най-голямата радост за човека е да създаде дом, семейство
Коледното мече от баба
Моето малко чудо Любослав
Да има здраве, щастие, късмет, любов
Да сме по-добри не само в празничните дни
Коледни вълнения
За хората, които няма да украсят коледна елха
Нека всеки потърси доброто у себе си+
Всичко за Коледа

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Марина ( преди 11 години )
Колко хубаво,браво и Весела подготовка за Коледа на всички.С много усмивки,макар и с малко парички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Misho ( преди 11 години )
Елена,много си права!Мислех,че само аз мисля така....Желая ти още радостни мигове със семейството.И да спечелиш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар