Свободно време

„Скритият дар“ – Джериес Авад

20.12.2010г. / 15 57ч.
Аз жената
„Скритият дар“ – Джериес Авад

101 притчи за истински ценното в живота

Джериес Авад е роден в Назарет, Израел – родното място на Исус Христос, в християнско палестинско семейство. В продължение на години той събира вдъхновяващи истории с поуки от цял свят, които накрая издава в книгата „Скритият дар“. Една част от историите му са във вид на басни, други наподобяват класически арабски приказки, а трети са със съвременен сюжет и герои. Истинските автори на тези притчи са неизвестни, а корените на някои от тях водят чак към Месопотамия, Източна Азия и Древна Гърция. Всички те обаче си приличат по това, че носят есенцията на натрупан в продължение на столетия опит.

„Скритият дар“ е книга за търсенето на необикновеното в обикновените неща. Още в предговора Джериес Авад пише, че „без съмнение всеки от нас се стреми към щастлив живот“. За него обаче щастието не е цел, която трябва да преследваме, а път. Щастието е постижимо само от мъдрия човек, а мъдростта – това е животът. Напомняйки на своя читател известната сентенция, че „само глупакът се учи от собствените си грешки, а мъдрият се учи от грешките на другите“, той допълва, че „да учиш от другите е възможност, която получаваме безвъзмездно“. След което ни предлага своя начин да се сдобием с повече мъдрост – 101 притчи за истински ценното в живота. Желанието му е да ни вдъхнови да четем между редовете, да се замислим за самите себе си и с всяка следваща история да преоткриваме собствения си живот в нова светлина.

В една от притчите например се разказва за абитуриент, който се надявал, че богатият му баща ще му подари скъпа кола за завършването. Вместо това обаче получил... Библия. Ядосан, той напуснал дома си и така и не разбрал, че между страниците на книгата бил скрит ключът за мечтания автомобил.

Като момчето от тази история ние също често се оказваме подведени от опаковката на онова, което животът ни поднася, и се разочароваме, че тя не е така лъскава, както сме очаквали! Или пък така се захласваме по красивата опаковка, че губим здравия си разум, ставаме прекалено себелюбиви и накрая пак страдаме. А истината е, че там, зад златистата панделка на любовта, късмета и успеха или зад измачканата хартия на обидата, несполуката и провала винаги се крие дар – онова, което винаги сме искали, или онова, от което наистина имаме нужда. Само трябва да имаме смелостта да надникнем в кутията и да не забравяме, че ако нашият подарък не е опакован така, както сме очаквали, то е защото е бил опакован много по-добре.

Историите в книгата са дълбоко човешки и разказват за всекидневни ситуации – за обидата, кражбата и прошката, за конфликтите между роднини, семейните отношения, успеха и разочарованието от провала. Има обаче и такива, в които действието се развива например в Рая и Ада, или във въображаемата страна, където живеят човешките чувства. Тези „нереални“ истории са не по-малко интересни, защото ни карат да се замислим за вечната борба между доброто и злото, за важните неща в живота си, за онова, което имаме, а понякога не оценяваме, и за другото, което нямаме, но може би без него ни е по-добре.

Стоте и една притчи в тази книга разказват за скрития дар на съдбата, но самите те също са един своеобразен скрит дар, който всеки един от нас може да поднесе на своите любими хора. Джериес Авад е направил точно това. Той признава, че неговите истории са дар за онези, „които търсят мъдростта като ключ към щастието“. На всички тях той предлага своята книга като „свещ, с която да осветяват пътя си, и като рибарска мрежа, с която да ловят усмивки“.

Джериес Авад завършва средното си образование в Назарет, а през 1980 г. се дипломира като инженер в Технологичния институт в Хаифа. „Скритият дар“ е първата му книга, която излиза първо на арабски, а после и на иврит. Освен българското й издание, предстои да бъде публикувана и в други европейски страни.

Издателство „AMG Publishing“
Дата на излизане: 13 декември 2010 г.
Формат: 13 х 19,5 см
Обем: 240 стр.
Корица: мека
Корична цена: 10 лв.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Елена ( преди 11 години )
4 rate up comment 0 rate down comment
Димитър ( преди 11 години )
Страхотна книга за живота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар