Цветя

Екопочва – 5 начина за употреба

08.01.2011г. / 17 59ч.
Надежда Маринова
Екопочва – 5 начина за употреба

Екопочвата е направена от полимерен материал, най-често полиакриламид, във формата на гел. Той притежава уникалната способност да поглъща и задържа влага, като увеличава обема си до 10-15 пъти. Залейте 10 г гранули с 2 л вода. Изчакайте няколко часа, за да набъбне и след това декоративната почва е готова да засадите в нея вашето цвете. Има голямо разнообразие във формите – топчета, овали, ромбове, звездички и др., както и в цветове. Посаденото в екопочва растение поема влага и хранителни вещества, колкото му е нужно.

Когато се появи неприятна миризма или декоративната почва загуби цвета си, трябва да извадите растението и да я измиете в цедка под течаща топла вода. Обикновено това става на месец или два. При миенето екопочвата слабо се обезцветява. Може да я оцветите отново с помощта на сладкарски бои.

Употреба
1. За артистичен вид на вашия дом станете фитодизайнери с ваши уникални композиции от стъкло, цвят и растения.

2. Като добавка към почвата на растенията за допълнително задържане на влагата;

3. Отлична среда за покълване на семена или за вкореняване на резници;

4. За украсяване на саксийните цветя сложете тънък слой от екопочвата – едновременно ще задържа повече влага, а саксията ще стане още по-красива.

5. В екопочвата може да сложите и букети от отрязани цветя.

Гелът губи естетическия си вид за няколко месеца, до година. Когато вече не е така свеж, сменете го с нов. Старата екопочва заровете в градината, в сандъче или саксия, където допълнително ще задържа влагата на почвата.

Когато решите, че е дошло време да пресадите растението от екопочвата в обикновената почва, положете го в саксията или в градината заедно с част от гела, за да не травмирате корените. Когато пресаждате растение от почва в екопочва, внимателно измийте коренчетата на цветето под течаща вода.

Особеност при поливането
Не заливайте екопочвата с вода, тъй като това пречи на въздуха да влиза между гранулите и влошава условията на аерация. Еко-почвата трябва да не е кашообразна, а да има отчетлива и ясна структура на зрънцата. Поливайте на тънка струя, която тече около стените на съда. От време-навреме разбърквайте горния слой.

Съдове за екопочва
Вази, големи чаши за шампанско, кристални купи за плодове или мънички купички за крем, стъклен буркан за подправки  – важно е стъклото да е гладко, а не релефно, за да може красотата на екопочвата да се вижда и да изпъкне.

Екопочвата се продава в цветарски магазини, магазини за 1 лев и за домашни потреби. Цената е около 2-3 лв. за 100 г.

Добре е да пазите екопочвата далеч от малки деца. Поради приликата й с желирани бонбони, има опасност малчуганите да я помислят за лакомство. Затова, ако имате малко дете вкъщи, изобщо не купувайте декоративната екопочва. И в никакъв случай не я давайте на малчуганите да си играят с нея.


Вижте още:

Екопочва и други опасности за малки деца
Еко-почва - подходяща ли е?
Българска градина тръгва с мисия за Лондон
Модата в букетите


 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Валя ( преди 11 години )
Здравейте, Може ли да ми кажете от къде мога да порачам еко-почва на едро за внос в Канада.Благодаря предварително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар