Майчинство

Каляването на децата – важно за борбата с болестите

08.02.2011г. / 13 35ч.
Джадала Мария
Каляването на децата – важно за борбата с болестите

Каляването на нашите деца – често в забързаното ежедневие го забравяме. Сещаме се за здравето им само или най-вече когато се разболеят. Но превенцията, всички знаем, е по-успешна стратегия. А закаляването, още от най-ранна възраст – и много важна гаранция за семейно здраве.

Как да се каляваме през зимата?
Зимата е сезон, в който основно децата боледуват. Не мислим активно за каляването им. Закаляване по традиция оставяме за лятото. Но има неща, които ще ни гарантират по-здрави деца, които можем да правим и през зимните месеци. Ето списък, който, разбира се, може да се допълва.

  • 1. Прохладно. Оставете температурата в детската стая около 20 градуса, за през нощта дори опитайте да е около 18 градуса. Това е здравословно, температура над 20-22 градуса вече предразполага към изнежване.
  • 2. Навън. Опитвайте да извеждате децата възможно повече навън, на чист въздух – разходки в парка, в планината, игри на открито дори и при студено време са благотворни за здравето им. Поне по час-два всеки зимен ден децата ни трябва да са навън, в активно движение.
  • 3. Бели спортове. Ски, кънки – всяко излизане сред природата, най-вече през уикендите, но и на „бяло училище“ от детската или с класа са добре дошли. Не спирайте децата си, напротив – насърчавайте ги да са повече навън.
  • 4. Вода. Ако сте от по-смелите родители – заведете именно през зимата децата си на минерален басейн, външен, а ако не – и вътрешен. Това е добро каляване, особено съчетано с предните дейности.
  • 5. Облекло. Не на навличането – нека това бъде ваше основно мото. Слагайте дебели дрехи само ако навън наистина е студено, духа вятър и вали сняг. Не изнежвайте децата си допълнително.

Като цяло – подхождайте смело, бъдете отворени за нови възможности и се фокусирайте върху здравето, не върху лечението на болестите. Допълнете горната програма с ежедневен прием на мед, чай, плодове, витамини.
Бъдете здрави!

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време