Свободно време

Наръчникът за принцеси на Кейт Мидълтън

04.03.2011г. / 10 17ч.
Аз жената
Наръчникът за принцеси на Кейт Мидълтън

Докато Кейт Мидълтън се готви да стане Принцеса Катрин, има доста за какво да се тревожи.
Старият безгрижен живот е вече зад гърба и тя се концентрира върху новия си график от задължения – започвайки с кралско посещение в Канада в края на юни тази година. До тогава обаче всички пропуски в нейните познания по етикет и протокол със сигурност ще бъдат безмилостно излагани на показ най-вече от медиите.

\n

Заради това госпожица Мидълтън е обградена от експерти, които я съветват за всичко – от това как да посреща чужди сановници, до това кой е правилният начин да се яде грозде. Все пак Кейт е елегантна, но не е от аристокрацията и нищо от това не й идва от вътре.

\n

Експертът по етикет Жан-Брук Смит е давала уроци по поведение на политици, кралски особи и телевизионни звезди. Тя е „тренирала“ и всички приятелки на принц Уилям преди Мидълтън. „Тя изглежда достатъчно мила, но трябва да се научи да бъде принцеса“, е мнението на учителката по етикет за годеницата на принца. Смит разказва за първите шест урока, през който трябва да мине всяко обикновено момиче, за да стане истинска принцеса.

\n

Урок 1 – Как да се здрависваме

\n

Принц Уилям е пораснал, срещайки се с чуждестранни държавници и кралски особи от цял свят. „Това е начинът му на живот“, казва Смит. Кейт, трябва да се концентрира върху това как да не прави грешки..
„Спомняте ли си, когато Мишел Обама прегърна Кралицата, за да я подкара да тръгнат?“, потръпва Смит. „Абсолютно никой никога не бива да докосва Кралицата.“
Оказва се, че здрависването с ръка е доста трудно нещо. Кралските особи винаги подават ръка първи, а поклоните, които често виждаме по филмите, са подходящи само при случаи, когато носите рокля, дълга до земята.
Правилният поздрав се прави, когато задните части са напред, раменете назад, единият крак пред другия и приклякате с колене.

\n

Урок 2 – Ставане и сядане

\n

Приличат на пози от балета – единият крак трябва да е леко пред другия, пръстите на краката сочат навън, раменете назад, главата нагоре. При сядането е добре първо да докоснете с прасците си стола, за да не го пропуснете. Краката трябва да стоят на една страна и никога скръстени. Да бъде зърната част от бельото на принцесата е сериозно нарушение на протокола.

\n

Урок 3 – Ходене

\n

Правилният начин за ходене за принцеси дори си има име „Плъзгане“. А кръстосването на колене едно пред друго е неприемливо. При ходене трябва единият крак да е зад петата на другия, сякаш е начертана права линия, по която се движите.

\n

Урок 4 – Маниери на масата

\n

На кралски банкет могат да се допуснат най-много грешки. Дори коктейлите крият опасности. Чашата винаги трябва да е в лявата ръка, за да може с дясната да се здрависвате. А за храната – всъщност ще ви е по-лесно, ако не ядете. В такъв случай, не е чудно, защо Кейт е толкова слаба. Все пак на вечеря не е правилно да слагате пръста си върху вилицата, за да я управлявате по-лесно, още повече да я ползвате за загребване. Никога не искайте да ви долеят в чашата – все пак принцесите не се напиват.

\n

Урок 5 – Какво да правя с палтото?

\n

При обличане пъхнете едната си ръка в ръкава и наместете яката точно зад врата си, така другият ръкав ще е точно на мястото си.
При събличане смъкнете палтото малко под раменете си. Протегнете се отзад и хванете маншета на левия ръкав с дясната си ръка. След като поднесете палтото пред себе си, хванете краищата на двата ръкава с лявата си ръка и тогава ги наместете под яката. По-лесно е отколкото звучи.

\n

Урок 6 – Влизане и излизане от колата

\n

Ако говорим за лимузина, първо влизате с дупето, за да можете да се пъхнете елегантно назад.
Излизането от нормална кола става като „залюлеете“ двата крака заедно на една страна и стъпите навън.
Най-трудно е с ниските спортни автомобили – за да не си ударите главата, при влизане и излизане стойте в позиция на нивото на тавана на колата.

\n

По материали от в-к „Гардиън“
Снимки: poponthepop.com и www.raleys.org.uk

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Дейниал ( преди 11 години )
Тоне било лесно да си принцеса но в се пак Катрин Елизабет Мидалтън ще се справи успех на бъдещата принцеса а ня кой ден и кралица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар