За дома

Микровълновата печка – пръв помощник в домакинството

25.08.2008г. / 10 05ч.
Вергиния Генова
Микровълновата печка – пръв помощник в домакинството

Съвременната жена не може без микровълнова печка. Винаги бързаме да претоплим яденето, да размразим пилето, да сготвим нещо на бързо и като пръв помощник за това се явява и микровълновата печка.

Появата й най-вероятно е микс между все по-забързания темп на съвременния начин на живот и на все по-голямата женска еманципация. Повечето от днешните жени не желаят да стоят цял ден над три тенджери, а предпочитат да използват времето си за далеч по-интересни и по-доходни занимания. И ето го насреща верният помощник – микровълновата печка.

Използваме я за какво ли не – винаги на една ръка разстояние, винаги измъкваща ни от изненадващи и непредвидени ситуации. Безспорно – удобство за всички нас.

Особено през лятото, когато най-предпочитаните храни на трапезата са салатите, леките ордьоври и набързо затоплените полуфабрикати: кренвирши, наденички, сирена, омлети. Вече издават специални книги – как да готвим в микровълнова печка, изпълнена с разнообразни и лесни рецепти.

Въпреки че повечето от хората предпочитат да готвят на обикновена електрическа печка, а микровълновата да им бъде само за претопляне на кафето, на супата от снощи, тя безспорно върши много полезна и бърза работа.

Но за голямо съжаление – както и при други продукти на съвременната цивилизация, според някои учени и микровълновата печка има доста негативни страни. Според тях микровълновата печка си е направо вредна за човешкото здраве. Но това няма да го прочетете никъде в инструкциите за употреба. Според швейцарско изследване, проведено с доброволци, в кръвта на онези, които са използвали микровълнова печка при обработката на храната, която консумират, се е наблюдавало значителен спад на хемоглобина, покачване на нивото на белите кръвни телца и нивото на лошия холестерол.

Д-р. Ханс Улрих Хертел определя готвенето в микровълнова печка като високо рисково за здравето на човек. Той смята, че храната приготвена в такава фурна има канцерогенен ефект върху кръвта.

Според учените негативният ефект на микровълновата печка се дължи на високата електромагнитна радиация, която действа върху атомите и молекулите на храните. Структурите на молекулите се разкъсват и се деформират на клетъчно ниво, което води до влошаване качеството на храната, както и до изменения на молекулярно ниво.

Подобни проучвания са правени и в Русия и в САЩ и са достигнали до подобни изводи като например: че микровълновото облъчване при приготвяне на месото предизвиква формиране на канцерогена d-Nitrosodienthanolamines; при размразяването на плодове – глюкозата също се трансформира в канцерогенна форма; при приготвяне на зърнени закуски в микровълнова – аминокиселините пък придобиват канцерогенни функции; същото се случва и при обработката на кореноплодни растения.

Производителите
на микровълнови печки обаче твърдят, че всички тези изследвания нямат нищо общо с действителността и техните уреди са напълно безвредни за организма на човека и единствено целят саботаж на продукцията им.

* * *

Удобна и красива кухня
Огледалце, огледалце...
Зеленото - свежест и настроение
Оранжевото у дома
Цветът определя настроението

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Велина ( преди 11 години )
Навремето като студентка по химия един от преподавателите - авторитетен професор много ясно и точно ни беше обяснил какво е въздействието на микро вълните върху структурата на храната. Тогава взех категоричното решение за себе си никога да не си купувам микровълнова печка. И действително това все още не се е случило, при все че водя изключително съвремен живот. Храня се богато и разнообразно и нямам нужда от микровълнова печка, за да сготвя вкусните си ястия, и то без да ми се налага да стоя часове наред пред печката.......вече имам 2 годишен син, на който също му готвя без да ползвам микровълнова печка. Считам , че всичко е въпрос на убеждение, навици и организация на времето. Благодаря за интересната и необходима статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
nelkata ( преди 11 години )
И аз съм чела статии за това, че микровълновите печки са вредни. Поне от 16 години ползвам такава, но не мисля, че тя е повлияла на здравето ми - чувствам се перфектно, изследванията, които си правя всяка година са идеални. Всичките ми познати ползват микровълнови печки и не знам някой да е пострадал от тях. Може и наистина да има вреда от използването на микровълните, но аз поне не съм се убедила в това. Така, че продължавам да се възползвам от удобството на този уред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар