Тя, звездата

Анелия Панчева: Тенденциите в прическите са към къси и средни дължини

01.04.2011г. / 14 30ч.
Аз жената
Анелия Панчева: Тенденциите в прическите са към къси и средни дължини

Анелия Панчева е млад и талантлив коафьор. Неотдавна тя участва в престижната Академия за таланти на Лореал България. С наближаване на летния сезон я попитахме за най-актуалните тенденции в прическите и цветовете.

Как реши да избереш тази професия?
На първо място исках работата, която върша, да ми доставя удоволствие и удовлетворение. По принцип съм артистична натура и в същото време обичам да работя с хора. Фризьорството за мен е начин да изразя себе си, сфера, в която има непрестанно разнообразие и игра на въображението. Харесва ми това, че успявам да претворя творческите си фантазии и виждане в реалност чрез прическите на моите клиенти, докосвайки се не само до косите, но и до мечтите им!

Спомняш ли си първата прическа?
„Първата прическа“ си спомням като един цял отрязък и нов период в моя живот. Моите първи стъпки и усещания, свързани с изграждането ми като фризьор, начина, по който виждам и разбирам всеки отделен човек. Изградих в себе си усет и желание за индивидуален подход към всеки клиент, който идва в салона. Всеки ден се докосвам до нещо ново и различно, предизвикващо ме да го опозная и променя.

Според теб определя ли модата избора на прическа в чисто индивидуален план?
Модата би могла да е определящ фактор за това как изглеждаме и как се чувстваме. Много важно е в чисто индивидуален план човек да има реално виждане за самия себе си и да се придържа към това, което е, показвайки и подчертавайки своите най-добри дадености. Ето тук идва ролята на нас професионалистите. Нашата задача е не лека – да насочим клиента в посока, която да разкрие оптимално неговото вътрешно желание за външният му вид, съчетано с модните тенденции, които трябва да са естествено продължение и финален щрих във визията.

Определяща ли е цената на една прическа за нейното качество?
По принцип – да, определяща е. Всеки добър фризьор отделя от своето време и средства, за да се усъвършенства и развива, посещавайки обучения и семинари в България и чужбина, а това е една добра предпоставка за прическите, сътворени от него в последствие. Също така са много важни и професионалните продукти и материалите, които се използват за боядисване, къдрене, подхранване и стилизиране на косата. Тези продукти са скъпи, но качествени и фризьорът и клиентът винаги могат да разчитат, че няма да бъдат излъгани очакванията им.

Какво правиш, когато в салона влезе жена, която иска да бъде по-красива, но не знае как?
Както казах по-горе аз се опитвам да опозная оптимално клиента. Освен неговата външност – тип коса, форма на лицето, са важни и неговите навици и усещания. Имала съм случаи, в които мои клиенти искат да променят своята визия, но нямат никакви идеи за това. В такъв момент аз ги насочвам към нещо класическо, но модерно или към по-екстравагантни решения, в зависимост от това дали имат време, желание и средства да поддържат по-ексцентрична визия.

Има ли разлика между фризьор и стилист?
И да, и не. Всеки фризьор би могъл да бъде стилист, в зависимост от това как възприема своята работа, с колко желание, усет и любов изработва една прическа. Когато ги има тези предпоставки, те определят и развитието на неговите знания, умения и опит – качества, които трябва да има всеки стилист.

На 11 януари участва в Конкурс за Млади таланти Академия L`Oreal. Разкажи ни малко повече за събитието и представянето си там.
Академия L`Oreal България е мястото, където ние фризьорите посещаваме разнообразни семинари и обучения, вдъхновяващи ни да творим и да се усъвършенстваме. Очаквах събитието с голямо нетърпение, емоционалност и вдъхновение. Своето виждане представиха млади фризьори от цяла България, с много творчество и креативност, изпълнени със свежи идеи и интересни виждания. Аз заложих на дълга коса, на вълни, оцветена в топъл медночервен цвят, с преливащи руси кичури със златист и пепелен нюанс, подчертаващи отделни акценти в прическата и техниката на подстригването.

Актуалната тенденция в момента – дължината на косата, цветът?
С навлизането в новата 2011 година, навлизаме и в ново десетилетие. Това води не само до лека промяна, но и до изцяло ново поколение в мисленето и възприемането, както за нас самите, така и за околния свят. При косите – усещането за формите и цветовете претърпява голям скок. Долавят се две силни, но противоположни тенденции, в зависимост от нашето желание и настроение. За по-консервативните и ангажирани дами се залага на близки до естествената визия форма и цвят, обогатени от преливащи тон в тон кичури, създавайки визуално обем и игра на светлината в косите. За по-ексцентричните и обичащи промяната дами, тенденциите са за тотална промяна в цялостната визия и концепция на прическата – ярки цветове, контрастиращи кичури, отново само като акцент, подчертаващ подстригването и формата на прическата. Тенденциите са към къси и средни дължини, макар че аз специално харесвам и дълги коси, когато са поддържани, здрави и красиви.

Коментирай