Майчинство

Да бъда майка или не?

08.04.2011г. / 13 44ч.
Аз жената
Да бъда майка или не?

Въпросът да има или не деца е може би най-важният в живота на жената. Замислете се – ако се омъжите за неправилния човек, можете да се разведете. Ако започнете работа, която не ви допада, можете да напуснете и да опитате нещо друго. Ако пък кварталът не ви харесва, можете просто да си съберете багажа и да се изнесете. Детето обаче е ваша отговорност за следващите 18 години, а и за някои неща – чак до края на живота ви. Повечето жени си задават куп въпроси:

Наясно ли съм с огромната отговорност да се грижа за едно дете от раждането му докато навърши пълнолетие (дори и след това)?
Само за 2010 година в България са били направени 46 000 аборта, за 2009 г. – 34 000, от тях 20 000 заради нежелана бременност. Да бъдеш майка означава, че трябва да имаш план/ визия за бъдещето.

Готова ли съм да посветя времето си за отглеждане и възпитание на дете.
Децата се нуждаят от любов и внимание в изобилие. Готова ли сте да жертвате някои от сегашните си занимания, за да станете майка? Това означава по-малко време за кариера, хобита, приятели, сън, вашата връзка и време за вас самата. Не е тайна и това, че децата са скъпи. Готова ли сте финансово за тази крачка?

Истински ли се наслаждавам, когато има деца около мен?
Някои хора може да кажат, че това е глупав въпрос, защото всички знаем, че веднъж имаш ли дете, ще го обичаш. Вярно е, че ще се влюбите в своето бебе, щом го видите и че ще ви е приятно да прекарвате времето си с него, но ако то никога не се роди, възможно ли е да ви липсва? Отговорете честно пред себе си.
Ако всъщност ви е неприятно на места, където има деца и семейства или пък в домовете на ваши приятели с деца, ако не ви харесва да си играете с тях и сте по-скоро човек, който предпочита компанията на възрастни, по-добре обмислете решението за ваше собствено дете. Има родители, които дори без да искат очакват малкият им наследник да се държи като възрастен и да разбира нуждите им, но все пак това не е правилно.

Има ли начин да вляза в ролята на родител и да видя как е?
Много бъдещи родители решават да създадат дете, защото имат идеализирана представа за това как ще бъде. Има такива хора, които не са имали възможността да са около деца и семейства и не са съвсем наясно колко струва да имаш дете, какви са жертвите, какво е отдаването на едно такова същество, особено ако то има здравословен проблем. Разпитайте как е, ваши близки, които са станали майки или татковци и други, които са решили да нямат деца.

Готова ли съм да се откажа от всичко, за да стана майка?
Редки са случаите, в които жената има успешна кариера, здрав брак и приятелства, има време за себе си и е чудесен родител. По-често се срещат жени, които се оплакват, че не се справят поне в една от тези области и винят днешното общество, което очаква от тях да са супер герои. Но все пак човек винаги има избора да реши върху какво да фокусира усилията си. За много млади жени това означава да нямат деца. Вместо това те предпочитат да се отдадат на кариерата, връзките си или друго. Все още общественият натиск върху жените е да станат майки и е толкова силен, че е трудно да не следваш шаблона, но все пак да избереш да нямаш деца не е нещо лошо. Мислете не само за себе си, но и за бъдещото дете. Какъвто и да е изборът, преценете добре.

Достатъчно осигурен и стабилен ли е животът за дете?
Нямаше ли да е чудесно, ако всички възрастни създаваха деца, след като са преценили, че имат достатъчно време, пари и емоционална енергия, за да се грижат за тях. Ако връзката с вашия партньор не е стабилна, по-добре изчакайте с осъществяването на идеята за бебе. Погрешно е вярването, че детето при всички случаи ще сближи родителите и ще изглади проблемите между тях. Много по-вероятно е да се случи тъкмо обратното поради стреса и неувереността от новия член на семейството.

Ще има ли кой да ми помага в отглеждането на детето?
Често майките имат нужда от подкрепа в отглеждането на детето си. Разбира се, на първа линия е таткото, но ако той е претоварен с работа или просто липсва? Тогава на помощ идват бабите, приятелите, бавачките, яслите и градините. Ако няма такъв тип подкрепа около вас, но в същото време много искате да станете майка, помислете над следните идеи: да се пренесете по-близо до семейството си, да смените работата си, за да сте повече време у дома или пък от сега да спестявате за бавачка или частна градина, ако няма места в държавните, а трябва да се върнете на работа.

Имам ли качества за добър родител?
Как сте възпитана вие самата не е индикатор за това как ще възпитате вашето дете. Вместо това запитайте се дали имате качествата на всеки добър родител – търпение, последователност, добър слушател ли сте, можете ли да сложите нуждите на детето пред своите?

По материали от книгата „Пълноценна без деца“ от Елън Уокър, клиничен психолог

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Майка ( преди 11 години )
Забележителна статия! Уникален микс от умотворенията на велика американска авторка и малко статистика от българските АГ. Въпросната дама сигурно е избълвала доста подобни издания от типа "Пълноценна без деца" - за пари, за лично успокоение (никой не очаква тя да има дете нали :). Да не забравяме обаче че живеем в България, където семейните връзки и отношения са все още нещо основно и важно и децата са основно условие за пълноценен живот. Христос Воскресе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Маргарита ( преди 11 години )
Така както мъжът съзрява, че е време да създаде семейство, така и жената достига постепенно мига, в който силно желае да има дете....всичко е индивидуално и моментът съзрява в различен етап от живота ни...но мили жени, от личен опит ви го казвам....нека не се получи така, че да бъде късно или невъзможно да имате собствено дете..винаги чакаме подходящия момент, подходящия човек, но много често се разминаваме с всичко това...а и процедурата да си осиновите и отгледате сама едно хубаво бебче в България е отвратителна, дори да сте твърдо решени и на това....Христос Воскресе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Илияна ( преди 11 години )
След 10 години и мъжете ще могат да раждат. Тогава такива въпроси ще са безпредметни. Имам 1 дете защото го исках.Като ме питат коло деца имам казвам "достатъчно". Да гледаш дете си е скъпо удоволствие което някой без деца си го спестява и си ходи по света и у нас. Спят си спокойно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Цветан ( преди 11 години )
С тази статия да не би да целите да откажете да раждат деца жените бе хора???Никой не може да е сигурен, че дори на всички "умни" въпроси в статията да е отговорил с ДА няма да го блъсне кола и да остави детето си сираче...така че не си правете много сметки защото винаги нещо се обърква и се налага да се нагаждаме към ситуацията...имам две прекрасни деца :)"Ако искате да се пошегувате с господ кажете му, че имате планове за бъдещето"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
простата истина е ( преди 11 години )
Раждането и отглеждането имат икономически отговор: осигурява ли страната, в която детето ще расте условията за развитие, здравословен живот, обучение и работа.Ако отговорът е "не" и риска Ви се струва непреодолим, зарежете рецептите на баба си. Или ако искате семейство, сменете страната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар