Свободно време

Село Бъта приготви 350 л курбан

09.05.2011г. / 17 43ч.
Аз жената
Село Бъта приготви 350 л курбан

На Гергьовден панагюрското село Бъта посрещна кулинарния фестивал „Пъстра трапеза“ с над 350 л курбан. Оказа се, че 6 май е не само ден на храбростта и на българската армия, празник на овчаря, но и традиционен празник на село Бъта.

В 11 ч. под ярките майски лъчи кметът на селото, Георги Александров, откри многоликия празник. Жителите и гостите на селото бяха поздравени и от депутата Никола Белишки. Сред гостите бяха и шеф Пеньо Иванов, организаторът на кулинарния фестивал „Пъстра Трапеза на гости на моя град“, председателя на А. Р. И. З. – 7 Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите, известният приложник Павлин Петров, председателят на общинския съвет на град Панагюрище, Филип Камбуров и група общински съветници. Господин Иван Проданов, кмет на село Баня, също уважи слънчевия и весел празник.

\n

Бай Илия Говедаров беше майстор на Гергьовския курбан. Вече 25 години той приготвя това традиционно българско ястие. „ За приготвянето е нужно само лук и магданоз. Подправям със сол. Не прибавям други продукти, защото вече няма да е курбан, а супа със зеленчуци“. Само за по-малко от 2 часа над 350 литра курбан беше раздаден на жителите и гостите на празника и всички за пореден път си облизаха пръстите от майсторлъка на готвача.

Разнообразна музикална програма съпровождаше празника. На сцената излязоха младите участници на мажоретния състав на основното училище в село Попинци. Талантливия възпитаник на училището в Широка лъка – Радослав Иванов през целия ден пя за доброто настроение на празнуващите. След него се изяви и певицата на народни песни Лили Иванчева. Сред участниците бяха и камерен танцов състав „Бътовско настроение“ и оркестър „Слава“.

\n

На 6 май, Гергьовден, празникът на село Бъта беше осветлен и от още едно щастливо събитие. Сумистът Стилиян Георгиев спечели златен медал на състезанието във Варна.

\n

Празникът приключи, когато след традиционните борби, победителят отнесе заслужената първа награда – живо агне.

\n

Прочетете още:


Коментирай