За дома

Къща-музей или апартамент-склад

14.06.2011г. / 13 58ч.
Надежда Маринова
Къща-музей или апартамент-склад

Винаги съм се удивлявала от списанията за дизайн и обзавеждане. С немалка доза възхищение, граничещо със завист, съм ходила на гости, където обстановката е подобна – холната гарнитура е като току-що докарана от магазина, латексът и тапетите изглеждат толкова нови, сякаш са залепени вчера, а мебелите и подът светят от чистота, все едно домашната помощница тъкмо е свършила с основното почистване и полиране. Сякаш в тази къща никой не живее; не готви, не цапа и не разхвърля.

\n

Съвременният човек страда от една неизлечима болест – вещоманство. Може би от нея са се спасили единствено японците с техния интериорен минимализъм. Иначе къщите ни са претрупани от книги и сувенири, а гардеробите ни пращят от дрехи и обувки. Макар че и по нашите географски ширини вече се срещат компютърни люде, които съзнателно са се лишили от телевизор вкъщи, като се образоват и информират от монитора.

\n

Налице е и модата на жилища без кухня, само с миниатюрен кухненски бокс с хладилник и микровълнова печка, защото единственото, което се готви е салата и притопляне на купено ядене.

\n

Най-трудно им е на хората, които работят вкъщи и нямат кабинет. Тогава холът, кухнята или спалнята са превърнати в работна стая, където цари всемирен хаос.

\n

В общия случай в едно четиричленно семейство, където има четирима четящи и четирима ядящи хора, къщата е приятно разхвърляна със списания, вестници, книги и играчки. Закачалката в коридора тежи от якета, защото в гардероба няма място. По стени, огледала, витрини и прозорци личат симпатични отпечатъци от детски пръстчета. А майката, приятно уморена, с уменията на вълшебница държи в хармонично равновесие разхвърлянето-прибирането и цапането-чистенето.

\n

Някои жени чистят веднъж седмично – в събота, например. Други прахосмучат и подреждат по малко всеки ден, но това не е съществено. Важното е живеещите в дома да са щастливи – и тези със стерилните къщи, и тези с развихрените и пренаселени обиталища. Щом хората са различни по характер, навици и темперамент, няма как и къщите им да не приличат на тях. А вие от кои сте – чистофайниците или небрежно-разхвърляните натури?

\n

Снимка: Авторът

\n

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Таня ( преди 11 години )
Тази статия е много забавна, защото има в нея много истина. Ние сме 5-6 души и много приличаме на последните четирима от които 1 вълшебница. Има хора вманиячени на тема дом, които постоянно правят ремонти и се оплакват от хаоса у дома. Трудно е пък разхвърлените натури сами да си признаят. Е аз съм откровенно разхвърлена. Чесно казано осъзнавам нуждата от ред, но през сесия става тъкмо обратното. След сесия пък изведнъж ставам от подреждащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Катя ( преди 11 години )
Много домове в България приличат на вековен склад, нищо не се изхвърля, мирише целият дом на старо. Не знам как живеят тези хора! Плюшкин живее в много образи в България!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар