Майчинство

Кърма във фризера – удобно и практично

02.08.2011г. / 09 30ч.
Вергиния Генова
Кърма във фризера – удобно и практично

Вече не звучи странно да изцедим кърма и да я сложим за съхранение в хладилника? Това е едно от преимуществата на съвременния свят и разбира се удобство за майките.

Ако имате много кърма може да я съхранявате, без проблеми, до 12 месеца във фризера.
Учени са установили, че след като се изцедите може да оставите кърма за около 8 часа на стайна температура, без тя да се развали.
Ако пък използвате хладилни чанти то може да съхранявате кърмата в тях цели 24 часа.
За удобство на майките, които имат повече кърма и се изцеждат – могат да съхраняват в пластмасови кутии кърма в хладилника до 8 дни.
А за майки – рекордьорки, може да използват фризера, където кърмата да престои, без да загуби свойствата си от 6 до 12 месеца.

Не са ли чудесни тези възможности?
Разбира се най-хубаво и лесно е бебето да се храни направо от гърдата. На пък колко много са  предимствата на замразяването!

Може да изцедите и да замразите достатъчно количество, така че да си позволите например една седмица да отидете на почивка, по бизнес дела или където и да е и да оставите таткото да се грижи за бебето, без да се нарушат хранителните му навици.

Може да замразите и да имате кърма за времето когато малко по-малко започвате да отбивате детето от  гърда и го привиквате да пие от бебешко шише.

Може да се застраховате от непредвидени неблагоприятни ситуации – стрес, при който кърмата може да ви спре; внезапна болест, която ви принуждава да вземате антибиотици или други неблагоприятни за бебето лекарства.

Може да дадете кърма на друга майка, която няма.

Разбира се това са едни от малкото предимства, които стоят пред майките, които имат предостатъчно кърма.
Спомням си една позната разказваше, че навремето имала толкова много кърма, че след изцеждане хранела кучето. Е, сега вече няма нужда да хвърляте кърмата или да храните домашните си любимци с този вълшебен елексир на живота.
Съветът е не изхвърляйте кърмата – замразявайте я. Все ще послужи.
Колкото по-дълго детето ви приема майчината кърма – толкова по-добре за него.

Статията е част от специална поредица на Az-jenata.bg за майчинство и кърмене по повод Световната седмица на кърменето 1-7 август 2011 г.

Прочетете още:

Коментирай