Свободно време

София диша и въздиша

28.08.2011г. / 23 01ч.
Ивет Лолова
София диша и въздиша

През август София имаше възможност да диша цели 4 недели. Освен че с радост поглъщахме чист от автомобилни газове въздух, се наслаждавахме на уличен калейдоскоп от изкуства. Само че, докато "Шишман", а веднъж и "Ангел Кънчев", дишаха, жителите на двете улици въздишаха тежко и роптаеха, че нямат достъп с автомобили до домовете си. Вчера, в последната неделя на август, също мнозина столичани и гости на София въздишаха, че месецът на дишането свърши.



Наистина и четирите дни бяха истински празник посред иначе бледното и бедно на събития софийско лято. То не беше българско хоро, аржентинско танго, карибска бачата, салса, сапунени балони, детски работилници и музикални сесии, улични жонгльори, клоуни и акробати и т.н. Улицата се напълни с тезгяхчета на виртуалните фейсбук работилнички, където не само можеше да си купиш уникални пачуърк ръкоделия, плетени възглавници, сандали, бижута, шапки и чанти, но и да хванеш двете игли и да получиш първия си урок по плетене. Музикално изкушени малки и големи можеха да свирят на ксилофони и барабани. Още предишнонеделните театрални и музикални пърформанси, литературните срещи и стихотворенията, закачени на въженца между дърветата. Не мога да изброя всичко.



Който е бил, той е видял и почувствал. И е харесал инициативата. Затова се появи подписка за обявяване на "Шишман" за пешеходна зона, постоянна.



Само че, на "Шишман" беше интересно, защото имаше изкуство, случваше се нещо. Ако стане постоянно пешеходна зона, няма да има постоянно изкуства, сергийки и работилнички (както се случи на 21 август, когато "Ангел Кънчев" дублира "Шишман" и "Шишман" стоеше гол и пуст - без коли, но и без пешеходци и изкуство)."Витоша" и "Пиротска" също са свободни от коли. И там спокойно може да се организират такива фестивали. Но тогава сигурно ще се превърнат в най-обикновени пазари и луна паркове, и тръпката, емоцията на празника ще изчезне. Празникът затова е празник, защото е вмъкнат между делниците. Ако седмицата се състоеше от 7 дни празници, сигурна съм, съвсем скоро щеше да ни омръзне.

Друг е въпросът не може ли "София диша" да се случва по-често, например през май и през септември. Решението остава на общината. Дотогава, задръжте дишането, моля.

Прочетете още:

Коментирай