Свободно време

Разнежва ли ни интернет общуването?

02.09.2011г. / 09 16ч.
Вергиния Генова
Разнежва ли ни интернет общуването?

Интернет общуването вече е неразделна част от живота на съвременния човек.
Запознаваме се в нета, приемаме съвети от интернет-приятели, оплакваме се в някой форум, приемаме поздравления от хора, които никога не сме виждали на живо. Откриваме старите си приятели, от които годините и ангажиментите са ни разделили и отново можем да изпитаме емоцията на доброто старо време. С една дума живеем виртуален живот, който в един момент изцяло се припокрива с невиртуалния. И вече не можем да кажем, че единият живот е измислен, а другият истински. Защото емоциите ни са съвсем истински. Но как ги контролираме и какви емоции позволяваме по-често да ни завладеят?
Дали интернет общуването ни прави по-агресивни или по-нежни и по-добри? Поне веднъж дневно някой в социалните мрежи ни моли да сме съпричастни към някой обществено значим проблем, някой споделя болката си или ни прави свидетели на някаква мила случка от живота му.

Някои от вас ще кажат, че Интернет е мястото, където анонимно да си изкараш яда, да завиждаш открито, да бъдеш арогантен и да си позволиш безнаказано да си гадняр.
Да, но Интернет отдавна не е анонимно място и отдавна анонимността не е интересна. Социалните мрежи са мястото, където не е забавно да си анонимен гадняр, защото тогава всички ще те игнорират и отбягват. Именно там ние съзнателно или не се стремим да изградим един положителен, готин образ. Там сме мили, състрадателни, готови да помогнем със съвет, да вдъхнем кураж и надежда на някого – бил той близък приятел или случайно попаднал в нашата листа. Дори хора, които не познаваме, малко по малко ни стават близки и откриваме измежду тях по някоя и друга сродна душа, с близки интереси и хобита. И изведнъж Интернет вместо да ни разделя, започва да ни събира. Първо виртуално, а понякога приятелството може да премине и по улиците на нашия град. До вчера може да сме били напълно сами и неразбрани и да не сме имали с кого да изпием и едно кафе, а благодарение на Интернет да открием хора, които споделят същите ценности и имат същите интереси. Как да не ни стане едно хубаво, мило и нежно! Да ни направи по-добри, по-отзивчиви и по-позитивни хора!
И според мен това е една прекрасна и нежна страна на социалните мрежи, която като вълшебна кърпичка събира краищата си и радва дори напълно непознати хора.

Прочетете още:

Коментирай