Здраве и красота

Да оборим 8 мита за вегетарианството

26.09.2011г. / 15 44ч.
Ивет Лолова
Да оборим 8 мита за вегетарианството



В навечерието на 1 октомври – Международен ден на вегетарианството Полина Маринова – председател на Българско вегетарианско общество оборва 8 мита за вегетарианството.

1. Вегетарианството е опасно за здравето
Следването на добре планиран вегетариански режим на хранене, не само, че не е опасен за здравето, но и допринася за предотвратяване и лечение на множество заболявания. Аз гледам на вегетарианството като на мощен инструмент за здраве. По-ниски нива на холестерол, по-ниско кръвно налягане, поддържане на оптимална телесна маса, са само част от ползите, в следствие на вегетарианския режим на хранене. Според Американската Асоциация по хранене хората, изключили месото от менюто си имат много малък риск от развитие на диабет, исхемична болест на сърцето, инфаркт, инсулт, рак на простатата и рак на дебелото черво.

2. Вегетарианството не се препоръчва на малки деца и бременни жени
Американската Асоциация по хранене изразява позиция, че добре планираната вегетарианска и веганска диета е подходяща за всички периоди на живота, вкл. бременност, лактация, детство и юношество. Много родители се притесняват, дали вегетарианството ще набави всичко необходимо на детето, но тези опасения са неоснователни. Ако все пак родителите се чувстват неуверени, е нужно просто да се поинтересуват за храненето на деца вегетарианци. Има премного информация в интернет, а и много родители, които отглеждат така децата си и не биха отказали да споделят опит.

3. Вегетарианците нямат достатъчно физическа сила
Множество изследвания показват, че вегетарианците са физически по-силни и издръжливи. Ако се замислим, в природата най-силните и издръжливи животни са растителноядни. Конят, волът, бикът, слонът, всички те имат здрави тела, голяма издръжливост и феноменална сила, която им дава възможност да носят масивни товари. Нито едно от месоядните животни няма достатъчно енергия и издръжливост, за да бъде товарно животно.

4. Вегетарианците имат намалено либидо
Никога не съм попадала на авторитетни проучвания, доказващи това твърдение. Но тъй като има множество изследвания, доказващи, че вегетарианците са по-издръжливи, то следователно те имат и по-големи шансове да се представят добре в леглото.

5. Вегетарианците обикновено са свързани с някакво духовно учение/алтернативна религия
Има много духовни учения, включително и в България, които препоръчват изключително вегетарианското хранене. Далеч не всички вегетарианци са обвързани с някаква религия. По-често те са хора, които избират този начин на живот вследствие на здравословни, етични и екологични причини. За тях вегетарианството е една отговорна стъпка към планетата и обитаващите я хора и животни, без да са обвързани с някаква религия или учение.

6. От растителната храна бързо се огладнява
Ядките и бобовите храни държат сито за доста дълго време. Ако човек огладнява по-бързо, нека просто да хапва по-често и по малко. Така е и по-здравословно.

7. Млякото е полезна и незаменима храна
Няма нищо незаменимо в животинските храни, което да не може да се набави от растителните. Недостатъчният прием на калций е неоснователно притеснение при спазването на здравословен вегански режим. Полезна и незаменима храна е майчината кърма през първите няколко години от живота на един човек. Тя дава всичко необходимо за изграждането на един здрав организъм. Животинското мляко, в частност кравето, има съвсем различна структура, съвсем различни качества в сравнение с човешкото мляко. То е изключително трудно усвоимо от човешкия организъм, тъй като след тригодишна възраст той не разполага с ензима лактаза, който разгражда млечната захар-лактоза. Природата е предвидила, че възрастният индивид не трябва да бозае и спира производството на този ензим.

8. Постните ястия не са вкусни
За повечето хора постните ястия представляват гарнитурата към месото, оттам идва и този мит. Има огромно разнообразие от вкусни безмесни храни, които хората, хранещи се с месо, дори не са опитвали. Нека хората се опитат да преодолеят предразсъдъците си и да започнат да експериментират с нови вкусове и нови храни. Така пред тях ще се разкрие един нов свят от неподозиращо вкусна, здравословна и изключително разнообразна храна.

Снимка 1: Сандвичът на Поли
Снимка 2: Самата Поли, автор на снимката Нони Панайотов

Прочетете още:

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Влади ( преди 11 години )
Статията е чудесна и пълноценна! Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 3 rate down comment
9мит ( преди 11 години )
9. Вегетарианците са по-слабиПряко свързано с т.3 - растителноядните животни са по-големи, с повече маса и прекарват по-голямата част от денонощието хранейки се. За да набавят нужните количества жизенено важни вещества поглъщат огромни количества храна. Хищниците по правило са по-малки, по-подвижни, по-поврътливи и по-енегични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар