Свободно време

Феминистки от Франция искат всички да са госпожи

28.09.2011г. / 23 16ч.
Аз жената
Феминистки от Франция искат всички да са госпожи

Във Франция започна кампания за отпадането на определението "госпожица". Френски феминистки  искат всички жени в страната да бъдат наричани госпожи, тъй като госпожица е символ на дълбоко вкоренения сексизъм във обществото. Те призовават термините "име по мъж" и "моминско име" също да отпаднат. Разграничаването на госпожа и госпожица е дискриминиращо въз основа на възраст или семейно положение.
Във Франция един мъж си остава господин през целия си живот, но жените са или госпожици, или госпожи в зависимост от брачния им статут.
Във Франция въпросът "Госпожа или Госпожица сте?" се задава в правителствени отдели, банки, частни компании и принуждава жените да се определят в една от двете категории. За мъжете този въпрос е възможност да разберат дали една жена е на разположение за ухажване, или вече е обвързана. Според представителите на силния пол обръщението е проява на галантност, но за някои жени то е неприятно, съобщава DarikNews.bg.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
госпожа ( преди 11 години )
Нека и в България да поставим този въпрос. Г-ца и г-жа е твърде остаряло и наистина е дискриминиращо. Особено много се засягат жените на средна възраст, които на вид отдавна вече не са госпожици, но още не са омъжени и ако им кажеш госпожа, се засягат. Твърде неудобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време