Семейство

Стрес и липса на време – как да изплуваме от хаоса?

09.11.2011г. / 15 07ч.
Аз жената
Стрес и липса на време – как да изплуваме от хаоса?

Имате ли усещането, че затъвате в блато от задачи, не успявате да свършите всичко навреме и както трябва, а и на всичкото отгоре сте все изморени? Лятото с прекрасните почивки свърши преди 2 месеца, обаче усещането е като че е било преди 2 години. Ако към препускащото ежедневие се добави нов партньор или пък преместване в ново жилище, сигурно ще ви се иска да зарежете всичко и да избягате надалеч. Е, няма как, за това по-добре си останете в реалността, но просто я подредете.

Седнете и напишете на един лист всички задачи, които тежат на плещите ви. Решете кое е важно и задраскайте онова, без което можете. Ако спестите по 10 минути от различни неща, които сте подхванали едновременно, ще имате цял час за релакс, който ще ви направи по-ефективни за значимите неща.

Научете се да давате задачи, а не само да ги изпълнявате. Например нека партньорът ви да приготви вечерята - няма да е точно както вие го правите, но не се ядосвайте. Запазете си нервите за случаи, в които наистина ще ви трябват. Включвайте децата повече в домакинската работа - ще имате повече време, ще сте доволна, че децата ви се справят, а те ще се чувстват по-важни.

Спрете да си поглеждате пощата или телефона. Така само се разсейвате и губите още време. Наложете си да го правите на определени интервали от време.

Спортувайте активно - на пръв поглед това занимание ще ви отнеме време, но всъщност ще ви освежи и ще ви даде сили за всички останали задачи, които чакат вас. Можете да съчетаете с нещо друго - например да четете вестник или книга докато сте на пътеката във фитнеса или да практикувате джогинг заедно с партньора си.

Прочетете още:

Коментирай